Kontaktinformation
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se
En ny policy brief från SLU Future Food beskriver åtgärder som kan underlätta ett inkluderande och lyckat genomförande av naturrestaureringsförordningen.
EU:s förordning om naturrestaurering har trätt i kraft och nu har arbetet börjat med att ta fram en nationell plan för hur förordningen ska implementeras i Sverige. Naturrestaurering är ett komplext område med många målkonflikter men också synergier. Policy briefen vill poängtera vikten av att inkludera specifik kompetens i dialoger och delaktighet för en framgångsrik förändringsprocess.
Policy briefen är framtagen av Magnus Ljung, SLU och Marie Stenseke SLU/Göteborgs universitet, som båda har mångåriga erfarenheter från samverkan mellan lokala aktörer och olika myndigheter. Med policy briefen hoppas de kunna bidra till fruktbara diskussioner i olika sammanhang, från nationell till lokal nivå.
Policy briefen riktar sig till alla som är engagerade i implementeringen av naturrestaureringsförordningen och framförallt personer på olika myndigheter som har särskilt ansvar för planering och genomförande. Kopplingen till pågående dialogprocesser hos de fem nationella myndigheterna med utpekat ansvar är särskilt intressant och där har en dialog redan inletts.
– Vi vill bidra till en långsiktigt hållbar markanvändning i bred bemärkelse, som svarar mot många olika samhällsmål vid sidan av biologisk mångfald och klimat som till exempel levande landsbygd, hållbar livsmedelsproduktion och social sammanhållning. säger Marie Stenseke.
– När vi ska omsätta förordningen i praktiken, dvs genomföra konkreta restaureringar, så måste vi beakta flera olika aspekter och involvera en bred grupp av aktörer. Det sker inte av sig självt utan kräver en medveten strategi. Policy briefen bidrar genom att sätta fingret på sådant som vi bedömer är framgångsfaktorer, säger Magnus Ljung.
De två forskarna som har författat policy briefen baserar rekommendationerna på mångårig praktisk erfarenhet och forskning om samverkan inom naturresurshantering utifrån ett samhälls- och beteendevetenskapligt perspektiv. Magnus Ljung är verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum rådgivning. Han forskar om samverkan, processledning och rådgivning inom lantbruket och har länge lett ett strukturerat dialogarbete med en mängd olika aktörer i olika landskapsfrågor. Policy briefen kopplar särskilt till Magnus Ljungs pågående arbete med naturbruksdialoger i Dalsland.
Marie Stenseke är professor i kulturgeografi vid Göteborgs universitet, och gästprofessor vid SLU där hon för närvarande leder satsningar på tvärvetenskaplig kompetensutveckling. Hennes egen forskning har framför allt kretsat kring biologisk mångfald, naturvård och landskapsförvaltning utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Hon har medverkat i ett flertal stora forskningsprogram och varit en del av den vetenskapliga ledningen för den internationella plattformen IPBES (Intergovernmental science-policy platform on biodiversity and ecosystem service).
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se