Finansiärer: Kungliga skogs- och lantbruksakademien, Jordbruksverket samt Erik Philip-Sörensens stiftelse
Projektledare: Anna M Johansson
Övriga medverkande: Elisabeth Jonas, Christina Rochus
Tid: Projektet startade 2013 (har inget slutdatum)
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Senaste nytt inom området, direkt till din e-post. Prenumerera nu!
Vi vill ta reda på hur mycket genetisk variation som finns i de svenska raserna av får. Vi vill även jämföra nutida får med får som fanns i Sverige förr i tiden.
Genom att studera fårens DNA och stamtavlor kan vi beskriva hur mycket genetisk variation som finns i olika raser av får i Sverige. Vi undersöker även vilka Svenska raser av får som är närmast släkt med varandra samt hur nära släkt de svenska raserna av får är med raser av får i andra länder. Vi har samlat in prover från mer än 1000 får i Sverige. Några av proverna har redan hunnit undersökas med olika metoder, men det är ett pågående projekt och fler prover kommer att undersökas i framtiden. Vi kommer även att undersöka DNA från gamla arkeologiska prover och genom detta kunna jämföra nutida och forntida får.
Den ras vi hittills studerat i mest detalj är Gutefår. Vi har visat att inveln ligger på en låg och stabil nivå och att bevarandeprogrammen ser ut att vara framgångsrika.
Studier av endogena retrovirus av raserna Klövsjöfår, Värmlandsfår, Finullsfår, Gutefår och Roslagsfår visade att de hade egenskaper som är kännetecknande för primitiva raser som kom till Europa med den första vågen av invandring av får.
Vi håller på att analysera data från så kallade SNP-chip (hundratusentals platser i fårens DNA) för att få mer detaljerade resultat av fårens variation och ursprung.
Finansiärer: Kungliga skogs- och lantbruksakademien, Jordbruksverket samt Erik Philip-Sörensens stiftelse
Projektledare: Anna M Johansson
Övriga medverkande: Elisabeth Jonas, Christina Rochus
Tid: Projektet startade 2013 (har inget slutdatum)
Mukiibi R, Rochus CM, AnderssonG, Johansson AM. 2015. The use of endogenous retroviruses as markers to describe the genetic relationships among local Swedish sheep breeds. Animal Genetics 46(2):220-223
Rochus CM, Johansson AM. 2017. Estimation of genetic diversity in Gute sheep: pedigree and microsatellite analyses of an ancient Swedish breed. Hereditas 154:4
Sveriges lantbruksuniversitet
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Box 7084
750 07 Uppsala
Besöksadress
Almas allé 8
Telefon
018-67 10 00
E-post
dekan.vh@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen