Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Nöt- och lammköttsproduktion
Vall är en suverän gröda med många användningsområden. Denna studie undersökte potentialen i restprodukten presskaka när man använder vall i så kallad bioraffinering.
Mer vallodling i slättbygd skulle ge bättre växtföljder och med det följer minskat växtnäringsläckage, minskat behov av kemiska bekämpningsmedel och en högre biodiversitet. För att hitta avsättning för vallodling provas bioraffinering. När vallgrödan bioraffineras får man ut pressjuice som kan förädlas vidare och presskaka som man kan utfodra till idisslare.
På Götala har vi provat att utfodra ensilage och presskaka till unga stutar. Tre vallar skördades på Götala och ensilerades i rundbalar. Drygt hälften av balarna transporterades till Sötåsennaturbruksgymnasium för bioraffinering. Den presskaka som kom ur pressen plastades in i nya rundbalar och transporterades tillbaka till Götala.
Stutarna utfodrades med en standardiserad mängd kraftfoder och antingen ensilage, presskaka och en blandning bestående av lika delar presskaka och ensilage som grovfoder. Det var ingen signifikant skillnad i tillväxt mellan de stutar som åt ensilage eller av båda fodren i lika delar. De stutar som utfodrades presskaka växte ca 100 g mindre per dag.
Studien var en del i projektet GreenValleys och finansierades av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, Västra Götalandsregionen och SLU.
Kontaktperson: Dan-Axel Danielsson, SLU, dan-axel.danielsson@slu.se