Ur SLU:s kunskapsbank

Även svenska mjölkkor påverkas av höga temperaturer

Senast ändrad: 04 april 2024
Kor i solsken

Det är lätt att inse att mjölkkor i länder med varmare klimat kan påverkas av höga temperaturer. Men hur ser det ut i Sverige som än så länge har måttligt höga temperaturer, och hur påverkas svenska mjölkproducenters ekonomi av värmeböljor? Detta har vi undersökt i ett projekt med hjälp av information från den svenska kokontrollen och väderdata från SMHI.

Resultaten visar att mjölkproduktionen minskar kraftigt redan om den genomsnittliga temperaturen överstiger 20 grader sju dagar i följd. Vi såg också att celltalet, som är ett mått på juverhälsan, stiger med ökande temperatur. Detta får konsekvenser för gårdens ekonomi. Exempelvis fann vi att marginalintäkten för en genomsnittlig svensk mjölkbesättning med 100 kor minskade med ca 6 300 kr under värmeböljan 2018. Detta är dock troligen en underskattning av de faktiska förlusterna då inte alla kostnader har tagits med i beräkningarna.

Kor av våra vanligaste mjölkraser, SRB och Svensk Holstein (SH), reagerade generellt lika negativt på höga temperaturer. Kor med högre avelsvärde för mjölkproduktion reagerade mer negativt, en effekt som var mer utpräglad hos SH än hos SRB.

Studien visar att vi även i Sverige måste vara beredda på att skydda mjölkkorna från värme. Det är också uppenbart att värmetolerans kan vara en viktig egenskap i avelsarbetet för en hållbar och ekonomisk mjölkko.

Studien finansierades av Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) och kommer att följas av fler studier av hur extremväder påverkar svensk mjölkproduktion. 

Länk till publikationen

https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-022-03461-5

Referens

Ahmed H, Tamminen LM, Emanuelson U. 2022. Temperature, productivity, and heat tolerance: Evidence from Swedish dairy production. Climatic Change 175, 10. https://doi.org/10.1007/s10584-022-03461-5