Kontaktinformation
Institutionen för Kliniska vetenskaper (KV-UDS), KV Livsmedelsprod.- och försöksdjur gemensam
Bitr. statsveterinär och doktorand, SVA,
emma.hurri@sva.se
Bakterien Mycoplasma bovis orsakar allvarlig sjukdom hos nötkreatur. En ny studie från SLU visar att provtagning av förstakalvare ökar chansen att hitta infekterade gårdar med 50 procent.
Bakterien Mycoplasma bovis orsakar allvarlig sjukdom hos nötkreatur. Infektionen drabbar främst lungor, juver, leder och mellanöra. Djur kan också vara symtomlösa smittbärare vilket gör att analys av antikroppar är den bästa möjligheten att ställa diagnos i en besättning. Mycoplasma bovis sprids främst genom direktkontakt mellan djur, men även via infekterad mjölk som ges till kalvar. De vanligaste smittkällorna är inköp av nya djur eller kontakter med djur från en smittad besättning.
I denna studie ingick 149 sydsvenska mjölkgårdar med mer än 70 kor vardera. Från dessa gårdar samlade vi in tankmjölksprover och även individuella mjölkprover från tre förstakalvare. Detta gjordes fyra gånger med sex månaders intervall under två år (2019–2021).
Provtagningen av ett fåtal förstakalvare ökade chansen att hitta infekterade gårdar med 50 procent. Större besättningsstorlek och inköp av nötkreatur var riskfaktorer som hade samband med ökad nivå av Mycoplasma bovis-antikroppar hos förstakalvarna.
Slutsatser från studien är att antikroppsanalys av mjölk från förstakalvare, utöver analys av tankmjölk, är en användbar strategi för att hitta besättningar infekterade med Mycoplasma bovis. Högre nivåer av antikroppar i tankmjölken hade samband med en större andel förstakalvare med antikroppar. Provtagning av förstakalvare kan göra det möjligt att hitta infektionen i ett tidigt skede, vilket också kan förhindra smittspridning både inom gården och till andra gårdar med nötkreatur.
Hurri E, Alvåsen K, Widgren S, Ohlson A, Aspán A, Pedersen K, Tråvén M. 2025. A longitudinal study of the dynamics of Mycoplasma bovis antibody status in primiparous cows and bulk tank milk in Swedish dairy herds. Journal of dairy science, 108 (1), 845–855.
Bitr. statsveterinär och doktorand, SVA,
emma.hurri@sva.se