Ur SLU:s kunskapsbank

Slakt av nötkreatur genom skjutning på gård

Senast ändrad: 04 mars 2024
Nötkreatur i en box redo för slakt.

Transport till slakteri är ofta stressande för nötkreatur. Med kulgevärsmetoden bedövas djuret med gevär medan det går med bekanta flockmedlemmar i en inhägnad på gården. Skottet gör djuret medvetslöst. Därefter avlivas det genom avblodning, precis som i vanlig slakt. Slutligen transporteras det till ett närbeläget slakteri.

Vi bedömde denna slaktmetod med avseende på djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Tjugo Herefordstutar med 460–900 kg levande vikt sköts med jaktgevär och finkalibrig ammunition från en upphöjd position på ca 10 meters avstånd i en 16 x 10 meter stor fålla. Vid varje tillfälle sköts endast ett av de 4 till 7 djur som samtidigt var i fållan.

Att döma av beteende och fysiologiska stressparametrar i blodet var djurens stressnivå före skottet låg. Elva djur bedömdes bli fullständigt bedövade av skottet, medan sju visade ett eller flera tecken på ofullständig medvetslöshet och två blev bristfälligt bedövade. Två av djuren behövde skjutas om med grovkalibrig ammunition. Uppslaktningen gjordes i en särskilt inredd lokal på gården. Avblodningen var tillfredsställande och slaktkropparna förorenades inte.

Studien visar att kulgevärsmetoden är möjlig att tillämpa på relativt storvuxna nötkreatur med tillfredställande djurvälfärd och livsmedelssäkerhet, förutsatt att skjutfållan och slaktlokalen är korrekt utformade, att skytten är skicklig och att arbetet utförs med stor noggrannhet.

Länk till artikeln

Animal Welfare and Food Safety When Slaughtering Cattle Using the Gunshot Method

Referens

Hultgren J, Schiffer KJ, Babol J, Berg C. 2022. Animal welfare and food safety when slaughtering cattle using the gunshot method. Animals 12(4),492. https://doi.org/10.3390/ani12040492