Ur SLU:s kunskapsbank

Silverfärgade islandshästar mer nervösa?

Senast ändrad: 03 juni 2021

Silverfärgade islandshästar kan ha ett mer nervöst temperament jämfört med hästar med andra färger. Detta visades i en studie där hästar som bar på silvermutationen visade ett mer försiktigt beteende i en ny situation – men däremot reagerade de inte starkare i ett rädslotest än hästar av andra färger.

Förklaringen kan vara att silvermutationen inte bara påverkar hästens färg, utan också kan ge upphov till ögonsjukdomar. Att hästen ser sämre kan i sin tur leda till att den blir otrygg i nya situationer. I samma studie kunde man även visa att hästar som härstammade från hingstar med ett högt BLUP-värde (ett index för avelsvärdering) för temperamentsegenskapen ”Spirit” var mer reaktiva i rädsletestet. Om resultaten kan konfirmeras i en större studie, så är både silvermutationen och egenskapen ”Spirit” viktiga att ta hänsyn till när man vill bedriva avelsarbete som främjar hälsa och temperament hos islandshäst.

Länk till artikeln:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159113001019

Referens:

Brunberg E, Gille S, Mikko S, Lindgren G, Keeling LJ. Icelandic horses with the Silver coat colour show altered behaviour in a fear reaction test. Applied Animal Behaviour Science. Volume 146, Issues 1–4, June 2013, Pages 72–78