Ur SLU:s kunskapsbank

Rekommendationer för analys av tygelspänning

Senast ändrad: 07 februari 2022
Händer och tyglar

Tygelsignaler är en viktig del i kommunikationen mellan ryttare och häst. Hur hårt och när tygeln spänns kan ge ledtrådar till hur kommunikationen fungerar, vilket är av intresse både för forskare och för ryttare. Tygelspänning kan mätas elektroniskt genom att placera sensorer, så kallade töjningsgivare, mellan tygeln och bettet i hästens mun.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet har i ett internationellt samarbete bidragit till att ta fram rekommendationer för datainsamling, analys och rapportering av tygelspänningsmätningar. Rekommendationerna har sammanställts i en vetenskaplig artikel med syfte att förbättra datakvalitet och jämförbarhet mellan studier.

I sammanställningen trycker forskarna på att sensorernas mätområde måste anpassas efter gångart och typ av ridning eller körning, och att kalibrering bör göras inför varje mätning. Sensorerna måste mäta med tillräckligt kort intervall och både forskare och tillverkare bör specificera utrustningens mätområde, upplösning, mätintervall och lämplig kalibreringsmetod. Tygelspänningen kan vid rapportering beskrivas som kontinuerliga mätvärden under ett arbetspass, eller i högre upplösning som kontinuerliga mätvärden per steg. Alternativt kan rapporten beskriva mätperiodens karakteristiska värden, såsom lägsta, högsta och genomsnittliga tygelspänning. Frågeställningen avgör vilken typ av rapportering som är mest relevant.

De sammanställda rekommendationerna är främst avsedda som stöd för framtida forskningsstudier men metoden kan även hjälpa ryttare vid analys av sin teknik och vara ett hjälpmedel för ökad djurvälfärd.

Länk till publikationen

https://doi.org/10.3390/ani11102875

Referens

Clayton, H.; MacKechnie-Guire, R.; Byström, A.; Le Jeune, S.; Egenvall, A. Guidelines for the Measurement of Rein Tension in Equestrian Sport. Animals 2021, 11, 2875.


Kontaktinformation

Agneta Egenvall
Professor vid institutionen för kliniska vetenskaper (KV); enheten för epidemiologi                                                        

E-post: agneta.egenvall@slu.se