Kontaktinformation
Ingrid Ljungvall, Universitetslektor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ingrid.ljungvall@slu.se, 018-67 13 38
Serotonin har många biologiska funktioner i kroppen, varav den mest välkända är att fungera som en kemisk signalsubstans mellan nervceller i hjärnan. Serotonin produceras först och främst av celler i tarmväggen, och huvuddelen av serotonin som frisätts ut i blodet lagras sedan i blodplättarna.
Det finns gott om receptorer (mottagarmolekyler) för serotonin i hjärt/kärlsystemet, och en av de negativa effekterna av ökad serotoninfrisättning över lång tid är bland annat att hjärtats klaffar kan skadas.
Målet med studien som refereras i denna artikel var att studera eventuella samband mellan serotoninkoncentration i blod och kronisk myxomatös klaffdegeneration, vilket är den vanligaste hjärtsjukdomen hos hund. Totalt 120 privatägda hundar inkluderades i studien, och resultaten visade att hundar av raser som är extra drabbade av kronisk myxomatös klaffdegeneration hade högre koncentrationer av serotonin i blodet än hundar av andra raser. Studien visade emellertid att serotoninkoncentrationerna i blodet sjönk med ökad sjukdomsgrad, vilket indikerar att serotonin sannolikt är mest betydelsefullt i tidiga skeenden av sjukdomen. Dessa fynd bidrar till en ökad förståelse för hur sjukdomen utvecklas.
https://doi.org/10.1111/jvim.12137
Ljungvall I, Höglund K, Lilliehöök I, Oyama MA, Tidholm A, Tvedten H, Häggström J. 2013. Serum Serotonin Concentration Is Associated with Severity of Myxomatous Mitral Valve Disease in Dogs. J Vet Intern Med 27. 5: 1105–1112.
Ingrid Ljungvall, Universitetslektor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ingrid.ljungvall@slu.se, 018-67 13 38