Ur SLU:s kunskapsbank

Mjukdelstumörer hos golden retriever

Senast ändrad: 27 december 2021
Tumörprov. foto.

Elakartade tumörer som utgår från kroppens mjukvävnader heter sarkom och kan vara svåra att diagnosticera. I denna studie har forskare från Utrecht och Wageningen i Nederländerna samarbetat med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala för att klassificera tumörer från 110 golden retriever-hundar. Hundarna ingick i en större studie av mjukdelssarkom och tumörerna hade initialt diagnosticerats som "oklassificerade sarkom".

58 av tumörerna kunde klassificeras som specifika typer av mjukdelssarkom. Av dessa var det ett antal tumörer som inte fanns med i den veterinärmedicinska WHO-klassifikationen. För de fallen fick den humanmedicinska WHO-klassifikationen användas. 17 tumörer kvarstod efter detta som oklassificerade och 31 tumörer visade sig inte vara mjukdelssarkom alls. Fyra fall bestod inte av tumörvävnad.

Sammantaget visar studien på svårigheten att klassificera mjukdelssarkom och på vikten av att optimera klassifikationen för en förbättrad diagnostik och behandling av mjukdelssarkom.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.1177/1040638716660130

Referens

Boerkamp KM, Hellmén E, Willén H, Grinwis GC, Teske E, Rutteman GR. Unclassified sarcomas: a study to improve classification in a cohort of Golden Retriever dogs. J Vet Diagn Invest. 2016, 28(6):623-631.


Kontaktinformation

Eva Hellmén
Professor vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); avdelningen för anatomi och fysiologi                                                        

Telefon: 018-672128
E-post: eva.hellmen@slu.se