Ur SLU:s kunskapsbank

Ämnesomsättningen kan visa vilka katter som får diabetes

Senast ändrad: 27 december 2021
Katt av rasen burma
Katt av rasen burma. Foto: Ulrika Hermansson.

Diabetes mellitus hos katt är en ämnesomsättningssjukdom som liknar typ-2-diabetes hos människa. Risken för en katt att utveckla diabetes påverkas av till exempel övervikt och en inaktiv livsstil men den varierar också mellan olika raser. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har studerat ämnesomsättningen hos katter av olika raser, med målet att utveckla en metod som kan identifiera individer med förhöjd risk att bli sjuka.

Burmakatter har fem gånger högre risk än andra raskatter att utveckla diabetes mellitus, medan birmakatter har en låg och maine coon-katter har en medelhög risk. Genom att studera produkter från ämnesomsättningen och utvalda hormon i blodprov från friska katter av dessa tre raser kunde forskarna få en ögonblicksbild av deras ämnesomsättning.

De tre raserna skilde sig åt. Burmakatterna hade ett mönster som fast de var friska i hög grad liknade det som kan ses vid typ-2-diabetes hos människa, med till exempel högre nivåer av insulin och aminosyran tyrosin. Resultaten tyder på att undersökning av ämnesomsättningsprodukter kan vara ett sätt att identifiera katter med förhöjd risk att utveckla diabetes.

Länk till publikationen

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0249322

Referens

Öhlund M, Müllner E, Moazzami A, Hermansson U, Pettersson A, Anderson F, Häggström J, Hansson-Hamlin H, Holst BS. Differences in metabolic profiles between the Burmese, the Maine coon and the Birman cat-Three breeds with varying risk for diabetes mellitus. PLoS One. 2021 Apr 22;16(4):e0249322. 


Kontaktinformation

Bodil Ström Holst
Universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper; reproduktion

Telefon: 018-671608
E-post: bodil.strom-holst@slu.se