Hoppa till huvudinnehåll

Fisk- och akvakulturforskning

Här ingår fiskodling, genetik, avel, fiskpopulationsbiologi och fisketologi. Akvakultur eller vattenbruk är en form av naturbruk där människan odlar organismer i vatten, vanligtvis i havet eller i bassänger. Det som odlas är till exempel fisk, skaldjur, alger eller vattenväxter, vilka används som till exempel livsmedel.


Det finns 197 sidor som är taggade med Fisk- och akvakulturforskning:

Så ökar vi produktionen och konsumtionen av sjömat

Så ökar vi produktionen och konsumtionen av sjömat aquaculture@slu.se Jordbruksverket arrangerar ett digitalt lunchseminarium, där Lina Waara och Izabela Alias kommer att berätta om de viktigaste

Dags att hålla utkik efter amerikansk hummer

Måndagen den 23 september 2024 är det premiär för årets hummerfiske. I Sverige är det europeisk hummer (Homarus gammarus) vi vill fånga i våra tinor. Misstänka fynd av dess släkting – den amerikanska

Jäst i fodret kan förbättra fiskens immunfunktion

Jästsvampen Yarrowia lipolytica kan vara av intresse som ingrediens i djurfoder på grund av sin goda näringssammansättning samt innehållet av immunstimulerande ämnen. Vi har undersökt hur tillväxt,

Kursen "Hållbarhetsperspektiv på nutida fiske. Vart har alla fiskarna tagit vägen?"

Är du intresserad av hur man kan kombinera sjöar, vattendrag och hav fulla av liv, med ett hållbart fiske? Har du allmän behörighet till högskolan? Då skulle kanske en webb-baserad kurs på kvällstid

Nytt steg mot hållbart skydd av Östersjön med PROTECT BALTIC

Nyligen hölls det första årliga mötet för Horizon EU-projektet ”PROTECT BALTIC” i Helsingfors, Finland där Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltog. Projektet koordineras av HELCOM och har 17

Ny studie avslöjar hur predationstryck och siktdjup påverkar ögonstorleken hos europeiska abborrar

I en ny studie avslöjar forskare hur predationstryck, siktdjup och föda påverkar ögonstorleken hos den europeiska abborren (Perca fluviatilis). Studien har genomförts på över 600 fiskar från 14 sjöar

MSY

MSY står för maximal hållbart uttag (Maximum Sustainable Yield), och är ett centralt begrepp för bland annat EU:s gemensamma fiskeripolitik. Målsättningen inom EU har i många år varit att nå ett

Svartmunnad smörbult – förvandla risk till resurs

Den svartmunnade smörbulten blir allt vanligare i våra vatten. Denna invasiva fiskart kan både konkurrera ut och äta upp inhemska arter och medföra stora negativa konsekvenser för ekosystemet.

Övergödning

Vi har som mål att bidra med underlag för miljömålsuppföljning och internationella åtaganden. Vi bidrar också med kunskap om åtgärder mot övergödning, till exempel skyddszoner.

Fler åtgärder behövs för att skydda ålen i svenska inlandsvatten

I kustvatten har människans påverkan på ålen minskat betydligt, och ligger nu på en nivå som möjliggör en återhämtning. I inlandsvatten ser situationen annorlunda ut. Där hotas ålen i fortsatt hög

SLU och Sportfiskarna i nytt samarbete - Storfiskregistret blir forskningsresurs

Genom ett nytt samarbete med Sportfiskarna har institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet fått tillgång till Sportfiskarnas Storfiskregister, en unik databas som samlar

Bedövningsmetoder för fisk får underkänt!

I två studier har vi utvärderat befintliga och alternativa bedövningsmetoder för uppfödd fisk. Vi har studerat regnbåge och den allt vanligare varmvattenlevande arten afrikansk vandrarmal (ibland med

Loading…