Johan Bröjer, professor i internmedicin häst

Senast ändrad: 13 maj 2022
Bild av Johan Bröjer.

Johan Bröjer är sedan 1 januari 2021 professor i internmedicin häst. Hans installationsföreläsning har titeln: "Insulinresistens hos häst - en klinisk utmaning".

Johan Bröjers forskning handlar om ett sjukdomskomplex hos häst som heter ekvint metabolt syndrom, EMS. Hos hästar med EMS svarar kroppens celler dåligt på det blodsockerreglerande hormonet insulin, ett tillstånd som kallas insulinresistens. EMS är den vanligaste orsaken till att hästar utvecklar fång, som är en mycket smärtsam inflammation i hovarna. Johan Bröjer undersöker hur EMS utvecklas och hur detta syndrom kan diagnosticeras och behandlas.

Se filmen!

Lär känna professor Johan Bröjer och hans verksamhet.

Installationsföreläsning

Se Johan Bröjers installationsföreläsning "Insulinresistens hos häst - en klinisk utmaning".

Bild av Johan Bröjer som tar blodprov på en häst.
Professor Johan Bröjer tar ett blodprov på en häst som lider av ekvint metabolt syndrom. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

Pressfoton

Bilderna får användas i redaktionellt, icke-kommersiellt material som rör Johan Bröjer och dennes verksamhet vid SLU.

Fakta:

Biografi

Johan Bröjer föddes i Göteborg 1966. Redan som nioåring hade han bestämt sig för att bli veterinär, och han tog ut sin veterinärexamen vid SLU 1993. Efter att ha arbetat som distriktsveterinär och som klinikveterinär vid SLU:s hästklinik påbörjade han en specialistutbildning i internmedicin för häst 1997 vid Ontario Veterinary College i Kanada, där också intresset för forskning väcktes. Han var en av de första veterinärerna i Sverige som erhöll en internationell specialisttitel (Diplomate of American College of Veterinary Internal Medicine).

Johan Bröjer disputerade 2006 inom arbetsfysiologi hos häst. Efter disputationen fortsatte han att arbeta vid SLU som kliniker, lärare och forskare. Han blev docent vid SLU 2012, och leder idag en forskargrupp med veterinärer som forskar kring insulinresistens hos häst (ekvint metabolt syndrom, EMS). Forskargruppen arbetar just nu med olika behandlingar mot EMS för att kunna förebygga fång, som är en vanlig följd av detta sjukdomskomplex.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation