- 23 januari 2023 Förlängd utlysning för externt delfinansierade doktorandprojekt vid SLU Skogsskadecentrum SLU Skogsskadecentrum har förlängt utlysningen för de doktorandprojekt som delfinansieras av externa partners. Sista ansökningsdag för denna utlysning är 20 juni 2023.
-
20 december 2022
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad
På uppdrag av Skogsstyrelsen har SLU inom ramen för NRS (Nationell riktad skogsskadeövervakning) inventerat ungskogar i norra Sverige. Resultaten visar att nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna och samhället.
-
12 december 2022
Hopp för kulturträden ask och alm genom projekt finansierat av Marie-Claire Cronstedts Stiftelse
I många av våra historiska miljöer växter ask och alm, två trädslag som nu är starkt hotade av svampsjukdomar. Träden har inte bara ett estetisk högt kulturvärde utan bidrar också till den biologiska mångfalden genom sina unika ekosystem. Genom ett projekt finansierat av Marie-Claire Cronstedts Stiftelse har man nu kommit ett steg närmare bevarandet av ask och alm.
- 12 oktober 2022 Ny utlysning doktorandprojekt SLU Skogsskadecentrum SLU:s Skogsskadecentrum har nu öppnat en andra ansökningsomgång för att möjliggöra för en ny grupp doktorander att börja under första halvåret 2023. Med denna andra utlysning vill forskarskolan av SLU:s Skogsskadecentrum betona intresset för att engagera ett större antal externa organisationer.
-
03 oktober 2022
Styltflugor kan användas för att bekämpa granbarkborren
Den allvarliga granskadegöraren granbarkborren kan bekämpas med hjälp av styltflugor. Fluglarverna använder specifika doftämnen från både granbarkborren och mikroorganismer för att hitta sitt byte. Det visar Artur Andersson i sitt mastersarbete.
Skogsskada
Skogsskada är ett verktyg för att identifiera och rapportera skogsskador på nätet. Vi vill öka kunskapen om skador på träd och skog bidra till att utveckla metoder och strategier för att minska skador. Hjälp oss gärna genom att rapporterna in skador!

I Skogsskada finns information om svampar, insekter, vilt, väderleksförhållanden och annat som kan skada träd i skogar, parker och trädgårdar.
Du kan själv diagnostisera och rapportera skador på mobil, platta eller dator. Dina och andras inrapporterade skador kan sökas och visas på karta.
Publicerad: 20 december 2022 - Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se
Loading…