Aktuellt om skogsskador från SLU
-
27 april 2022
Ny analytiker på Skogsskadecentrum: Entomolog med fokus på systemtänk
I maj tillträder flera av SLU Skogsskadecentrums nya analytiker. Entomologen Maartje Klapwijk är en av dem.
-
20 april 2022
Så utbildas framtidens skogsskadeexperter
I slutet av sommaren 2022 startar SLU Skogsskadecentrums forskarskola sin verksamhet med den första gruppen antagna doktorander. Målsättningen är att bidra till samhället med både ny kunskap om skogsskador och nya skogsskadeexperter med både generell förståelse för ämnet och specialistkunskap. Åke Olson är den som kommer att vara ansvarig för att driva forskarskolan.
-
20 april 2022
Nya rön om motståndskraft mot rotröta kan utnyttjas i granförädling
Det finns stor variation i resistens hos gran mot de båda arterna av rotticka, H. parviporum och H. annosum s.s. Det visar Hernán Dario Capador-Barreto i sin nya doktorsavhandling. Resultaten kan utnyttjas i det svenska förädlingsprogrammet för att gynna mer resistenta granar och därmed kontrollera svampens spridning i framtidens skogar.
-
15 mars 2022
De flesta granbarkborrarna överlever vinteravverkning av dödade träd
Avverkning under sommaren är en effektiv metod för bekämpning av granbarkborre. Däremot har effekten av avverkning på vintern varit oklar. SLU och SkogForsk visar nu att de flesta granbarkborrarna överlever vinteravverkning samtidigt som vissa av granbarkborrens fiender missgynnas.
-
14 mars 2022
Okänd skadegörare resulterar i glesa eller döda talltoppar
Vi har det senaste året fått flera observationer av glesa eller döende toppar hos tall. Kännetecken är att årsskotten torkar in och dör, nya skott tar vid och får efter ett tag samma problem dvs även de torkar in och dör. Hjälp oss att kartlägga problemet genom att rapportera in symptom i Skogsskada!