Hoppa till huvudinnehåll

Se, lyssna & följ​

Följ Future Forests i våra olika kanaler.​

Följ oss på Linkedin

På vårt Linkedin-konto skriver vi om våra forskningsnyheter och kommande seminarier och evenemang. Tveka inte att ta kontakt!

En kvinna och en väg, skog i bakgrunden. Foto.

Future Forests nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av nyheter, aktiviteter inom plattformen och artiklar om tvärvetenskaplig skogsforskning! Nyhetsbrevet ges ut ungefär fyra gånger per år.

En uggla mot trädstammar. Foto.

Följ oss på YouTube

Klimat, biologisk mångfald, friluftsliv, energi, levande landsbygd. Allt har med skogen att göra. Skogens framtid påverkar oss alla.

En man och en kvinna sitter vid en sjö. Foto.

Nyhetsbrev från S-fak

Prenumerera på nyhetsbrevet från fakulteten för skogsvetenskap för att ta del av plattformens kommande aktiviteter. Nyhetsbrevet utkommer en gång i månaden.

Solnedgång mellan träd. Foto.
Ett barn bakifrån som går i barrskog. Foto.

Future Forests publikationer

Ta del av publikationer och informationsmaterial från Future Forests. Vi ger bland annat ut policy briefs och rapporter.

Film: Renskötselanpassat skogsbruk

Renarnas betesmarker och de lavar som renarna är beroende av vintertid har minskat drastiskt sedan skogsbruket övergick från selektiv avverkning till trakthyggesbruk för ungefär 80 år sedan. Nu pågår ett forskningsprojekt mellan SLU och Umeå universitet där man ska undersöka hur skogsbruket kan gå hand i hand med rennäringen.

Film: Exkursion 2022

Så här såg det ut vid en heldag vid Svartbergets Fältforskningsstation utanför Vindeln i Västerbotten när Future Forests bjöd in till exkursion. En välbesökt tillställning där två fulla busslaster med intresserade fick möta forskarna i deras verkliga element – Skogen.

Film: Guld och gröna skogar?

Glesbygden blir allt glesare. Kan den räddas med björnsafari, bärjuice och byggnadsvård? Kan stressade stadsbor som söker lugnet vara lösningen? Dokumentärfilmen ”Guld och gröna skogar?” är en resa genom skogslandet där vi träffar företagarna som satsar på skogens mjuka värden.

Räcker skogen till?

Klimatutmaningen gör att förväntningarna på skogen växer snabbare än själva skogen. Allt det man kan göra av olja går att göra av skog, säger en del, och listan är lång över fossila produkter som nu ska ersättas av träbaserade versioner. Andra menar att skogen ska bevaras, för att säkra såväl biologisk mångfald som människors möjligheter till ett rikt friluftsliv.

Film: Så klarar skogen klimatförändringen

En vaksam bilist upptäckte sjuka tallar längs vägen från Arlanda. Det visade sig vara ett större utbrott av svampen Diplodia pinea som dödar träd. Ett varmare klimat gör att svampen fått fäste i Sverige.

Film: Finskog och fulskog

Skogen susar i den svenska folksjälen. Till skogen går många svenskar för vila och rekreation. Men vilken skog tycker människor är vacker? Vad tycker människor egentligen om kalhyggen? Och i vilken skog skulle du ta ditt bröllopsfoto?

Film: Skogen och vattnet

Rent vatten är viktigt för människor och djur. I det brukade skogslandskapet krävs bättre skydd av de små bäckarna som är själva kapillärerna i landskapet. Smartare metoder för att undvika körskador och bättre kantzoner längs vatten är frågor som forskarna nu inriktar sig på.

Film: Variationsrikt skogsbruk

Det fanns en tid då staten drev kampanj om att kalhyggesbruk var det bästa för samhället. Nu hörs andra tongångar - bland riksdagens miljömål finns ett mer variationsrikt skogsbruk. Men vad är det? Och hur ska det gå till?

Publicerad: 17 januari 2024 - Sidansvarig: henrik.j.persson@slu.se

Emma Holmström, Programchef för Future Forests
emma.holmstrom@slu.se, 040-41 51 14

Henrik Persson, Kommunikatör för Future Forests
henrik.j.persson@slu.se

Future Forests
futureforests@slu.se

 

Loading…