Ur SLU:s kunskapsbank

Ny metod att studera diabetes hos katter

Senast ändrad: 18 maj 2021

Det blir allt vanligare att katter drabbas av diabetes. Kattens diabetes liknar människans typ 2-diabetes, och förknippas liksom denna med vår västerländska livsstil. Faktorer som övervikt och inaktivitet ökar risken att drabbas.

För att förstå hur diabetes uppstår krävs forskning på de celler där hormonet insulin produceras. Insulin är ett livsviktigt hormon som reglerar kroppens blodsocker. Hos en individ med diabetes fungerar inte de insulinproducerande cellerna normalt, vilket leder till brist på insulin och ett stigande blodsocker.

I studien har vi lyckats isolera insulinproducerande celler hos katter med hjälp av lasermikrodissektionsteknik. Vi har också visat att vi därefter kan studera uttrycket av gener som är specifika för dessa celler.

I framtiden kommer metoden användas i en större studie där vi undersöker uttrycket av gener hos katter med diabetes, för att bättre förstå varför sjukdomen uppstår. Vi hoppas att våra resultat ska kunna appliceras på både katter och människor.

Länk till artikeln

http://symbiosisonlinepublishing.com/gastroenterology-pancreatology-liverdisorders/gastroenterology-pancreatology-liverdisorders21.pdf

Referens

Öhlund M, Franzen P, Andersson G, Holst BS, Lau J (2014) Laser Microdissection of Pancreatic Islets Allows for Quantitative Page Real-Time PCR Detection of Islet-Specific Gene Expression in Healthy and Diabetic Cats. Gastroenterol Pancreatol Liver Disord 1(4):1-9.


Kontaktinformation

Malin Öhlund
Doktorand, klinikveterinär vid institutionen för kliniska vetenskaper (KV); enheten för klinisk kemi         

CV Malin Öhlund                                               

Telefon: 018-672958
E-post: malin.ohlund@slu.se