2 jul

Björkanderska, Skeppsbron 24, Visby

Livepodd från Almedalen: Hur hotat är vårt dricksvatten?

Det finns tusentals olika ämnen i vatten, varav ett okänt antal är giftiga föroreningar. Letar vi efter rätt saker i vattnet – och hur hittar vi dem?SLU Future Foods podd "Feeding your mind" sänder live från Almedalen.

Rent dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för hela livsmedelskedjan. Men framtidens vattenförsörjning måste klara hög kemikalieanvändning, torka, översvämningar och ett intensivt samhällsbyggande.

Det finns tusentals olika ämnen i vatten, varav ett okänt antal är giftiga föroreningar. Men dagens reningstekniker övervakar och mäter bara en liten del av dem och är heller inte utformade för att eliminera dem.

Letar vi efter rätt saker i vattnet – och hur hittar vi dem? Behöver vi ett nytt och uppgraderat kvalitetssäkringssystem för vatten? Hur hotat är vårt dricksvatten?

Medverkande

  • Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
  • Maria Gardfjell, vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet
  • Johan Lundqvist, docent i molekylär toxikologi, SLU
  • Ylva Carlqvist Warnborg, intervjuare, SLU Future Food

Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden

Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #vattenhot

Fyra livesändningar från Almedalen

Totalt sänds fyra kvartslånga avsnitt då forskare och beslutsfattare samtalar om heta frågor som har med vatten och fisk att göra: smart sjömat, fiskars välfärd, hushållning av vatten i svensk matproduktion samt kvaliteten på svenskt dricksvatten. Podden leds som vanligt av Ylva Carlqvist Warnborg.

Efter varje poddsamtal blir det 45 minuters marint mingel - the Baltic Tea Party! - för fortsatt prat om ämnet och framtidens mat. Smaka på algte, tångchips med dulsedipp och världens viktigaste livsmedel. Till det serverar vi färsk forskning. Ingen anmälan behövs.

Läs mer om de andra livesändningarna här:

Fakta

Tid: 2019-07-02 14:15
Ort: Visby
Lokal: Björkanderska, Skeppsbron 24
Arrangör: SLU Future Food