17 nov

Länsresidenset, Umeå

Klimat, mat och beredskap i Norra Sverige – Hur får vi våra naturresurser att räcka?

seminarier, workshops |

Vi lever med pågående klimatförändringar samtidigt som de senaste åren präglats av kriser och krig som skapat oro för det globala livsmedelssystemets sårbarhet. När klimatförändringar ritar om kartan i Europa kommer kanske produktionen av mat att behöva flytta norrut.

Behovet av omställning kan ses som att gyllene tillfälle att skapa ett robust hållbart livsmedelssystem, som uppfyller miljömål och tryggar behovet av hållbar mat till alla. Hur ska vi ta oss an alla utmaningar och möjligheter?

Den 17 november bjuder Länsstyrelsen Västerbotten och SLU in till ett tvärvetenskapligt samtal om hållbar livsmedelsproduktion i norra Sverige.

Hur bygger vi en långsiktigt hållbar livsmedelsberedskap för Sveriges behov? Vilken infrastruktur behövs och vilka målkonflikter mellan naturresursanvändning kan uppstå?

I eftermiddagens workshop försöker vi identifiera vad som behöver adresseras och åtgärdas för att skapa ett robust livsmedelssystem i norra Sverige som kan producera mat till Europa om 25 år.

Bland de inbjudna vid bordet finns regionala och nationella aktörer, små och stora livsmedelsföretag, branschföreträdare samt representanter från andra relevanta gröna näringar, forskare och myndigheter.

Moderator: Sverker Olofsson.

Sammanfattning och dokumentation från dagen

Fakta

Tid: 2023-11-17 09:30 - 15:00
Ort: Umeå
Lokal: Länsresidenset
Arrangör: SLU Future Food och Länsstyrelsen Västerbotten
Mer information:

Enbart för inbjudna.