SLU-nyhet

SLU:s miljöanalytiker får titlar och kompetensnivå

Publicerad: 14 december 2016
Mingelbild från miljöanalyskonferens/ People at EMA-conference. Foto/Photo: Jenny Svennås-Gillner, SLU

Rektor har beslutat att inrätta specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys.

Titlarna blir:

  • miljöanalysassistent
  • miljöanalytiker
  • miljöanalysspecialist.

Det inrättas en kompetensnivå, senior miljöanalysspecialist, som miljöanalysspecialister kan ansöka om på liknande sätt som lärare och forskare kan ansöka om att bli docent.

– Nu har vi äntligen titlar som säger att det är just miljöanalys som våra miljöanalytiker jobbar med. Det är en tydlig signal att SLU värderar miljöanalytikernas särskilda kompetens, säger vicerektor Kevin Bishop med ansvar för fortlöpande miljöanalys vid SLU, och fortsätter:

– Jag är särskilt nöjd med att kompetensnivån definierar standarden för excellens i miljöanalys. Det är ytterligare ett steg i professionaliseringen av SLU:s miljöanalys, precis lagom till 20-årsjubileumet för när fortlöpande miljöanalys blev en egen verksamhetsgren vid SLU, något som fortfarande är unikt bland Sveriges lärosäten.

Personalavdelningen kommer under våren att göra en översyn av titlar för alla medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys, i dialog med berörda prefekter/motsvarande. Mer information kommer att gå ut från personalavdelningen till berörda institutioner/motsvarande.

Planen är att de som inplaceras som miljöanalysspecialist kommer att ingå i fakulteternas valförsamlingar. Dock förutsätter det att styrelsen väljer att göra nödvändig ändring i den del av delegationsordningen som rör fakulteternas valförsamlingar.

Någon form av beredande organ (centralt placerat) för antagning av senior miljöanalysspecialist inrättas under 2017 och kommer inledningsvis att ta fram instruktioner för sökande. Siktet är inställt på att det senast från 2018 ska vara möjligt att ansöka om kompetensnivån senior miljöanalysspecialist.