SLU-nyhet

Baljväxter kan göra nytta för jordbrukare och jordar i Afrika

Publicerad: 29 oktober 2019

Mer odling av baljväxter i Östafrika har många fördelar - säkrare tillgång till mat, foder och bränsle, minskad jorderosion samt bördigare jord. Tarirai Muoni har i sin avhandling från SLU undersökt baljväxternas potential och vad lantbrukarna tycker om dem. Många lantbruk är små och det är riskabelt för en lantbrukare att experimentera. Men om de ser att det fungerar är de beredda att ändra sitt sätt att odla.

De flesta jordbruk i östra Afrika är mycket små. Mindre än 2 hektar. Många har gårdar med både djur och grödor. De vanligaste djuren är kor, får, getter, höns och kameler. Bland grödorna dominerar majs, kassava, sorghum (durra) och bönor (Phaseolus vulgaris).

Befolkningen växer och behovet av mat och bränsle ökar. Nederbördsmönstret påverkas av klimatförändringen och karaktäriseras numera ofta av långa torkperioder som minskar skördarna. Jordarna är ofta näringsfattiga och småbrukarna har sällan pengar till gödningsmedel.

Baljväxter kan inte lösa alla problem men att integrera mer och olika typer av baljväxter i dagens odlingssystem med grödor, djurhållning och träd skulle ge många fördelar.

–Jag ser baljväxter som en del av framtiden. De uppfyller många syften. Att odla och använda fler olika baljväxter på gården skulle ge mer mat, foder, bränsle, näring till jordarna genom deras förmåga att binda kväve från luften och minska erosionen, säger Tarirai Muoni.

Intervjuat jordbrukare

Han har intervjuat jordbrukare i Kenya och Kongo för att få veta hur de uppfattar baljväxter. I stort visade intervjuerna att lantbrukarna uppskattade baljväxterna mest för att de ger mat och inkomst. Inte så mycket för att de också kan ge djurfoder, bränsle, öka jordens bördighet och förhindra erosion. De odlade inte heller särskilt många olika baljväxter utan framförallt en slags bönor. Men det finns ett stort intresse från lantbrukarna att lära sig mer och att prova nya grödor.

–När vi genomförde fältförsök med olika baljväxter i Kenya var det många som kom och ställde frågor. Lantbrukare är ofta försiktiga med att testa nya saker. Om de misslyckas kan det innebära brist på mat för familjen till nästa skörd. Så det är bra om man har grödor som ser bra ut och kan visa att det fungerar, säger Tarirai Muoni.

Baljväxter bidrar med olika saker

I försöket såg de att marktäckningen ökade när de blandade baljväxter, både örtartade och vedartade, med andra grödor. Det minskade avrinningen av vatten och jorderosion. Störst effekt fick de med de större baljväxterna (Mucona och Calliandra) som odlades tillsammans med majs och bönor. På köpet fick de också fler daggmaskar.

Det är tydligt att olika baljväxter bidrar med olika saker. Till exempel är lupin och en flerårig ärtväxtsbuske som på engelska kallas pigeon pea bra för att tillföra kväve till jorden, och vedartade ärtväxter är bra om man är ute efter blad till djurfoder och kvistar till bränsle.

Tarirais forskning har också förbättrat ett beslutsverktyg som kallas LegumeChoice. Det ger lantbrukaren en lista på baljväxter, beroende på vad de är intresserade av för produkter och ekosystemtjänster, och som lämpliga för de rådande odlingsförhållandena och förklarar vad de kan bidra till odlingssystemet. Med hjälp av LegumeChoice kan lantbrukarna ta ett bra beslut för just sin gård.  

Kontakt

Tarirai Muoni tarirai.muoni@gmail.com 

Ingrid Öborn (handledare) ingrid.oborn@slu.se

Tarirai Muonis avhandling

Integrating legumes in mixed crop-livestock systems in east Africa: Farmers’ perceptions, ecosystem services and support for decision making

 

Fakta:


Kontaktinformation