SLU-nyhet

Hedersomnämnande till boken Rosarvet i Nationella genbanken

Publicerad: 13 oktober 2022
Inskannat omslag av boken Rosarvet i Nationella genbanken. Omslaget är vitt med ett foto av två ljust rosa rosor.

Årets Trädgårdsbok är en utmärkelse som delats ut varje år sedan 2003 av Stockholms Gartnersällskap. Boken "Rosarvet i Nationella genbanken", utgiven av Pom och SLU, belönas med ett hedersomnämnande 2022.

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok har funnits sedan 2003 då det instiftades av Stockholms Gartnersällskap för att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité. Priset inrättades för att höja kvalitén på svensk trädgårdslitteratur, men också för att bredda insikten om vad som utgör en trädgårdsbok. Vinnaren utses av en fackmannajury, bestående av yrkesverksamma styrelsemedlemmar i Gartnersällskapet, samt ett antal sakkunniga. 

I år nominerades 13 böcker bland de titlar som skickades in för bedömning. Bland dem fanns boken "Rosarvet i Nationella genbanken", utgiven av Pom och SLU. 

Onsdagen den 12 oktober tillkännagavs att "Rosarvet i Nationella genbanken" tilldelats ett hedersomnämnande med motiveringen:

Med outtröttlig energi och entusiasm har Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin sammanställt den kunskap om rosor som finns i den Nationella genbanken vid SLU Alnarp. År 2004–2010 pågick den landsomfattande inventeringen Rosuppropet för att samla information om äldre rosor i Sverige. De mest odlingsvärda valdes ut för att bevaras i den Nationella genbanken. Boken presenterar 274 rosor ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, med beskrivningar av sort och grupp, varvat med historier om odlarna. En rosbibel över den svenska roskulturen och ett måste för den rosintresserade.

Boken "Handbok för en gammal trädgård" av André Strömqvist belönades med utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2022. Hedersomnämnande fick även böckerna "Persilja och gräslök knippas - Karl Alarik Grönholm, finlandssvensk trädgårdsmästare i början av 1900-talet" av Anders Leonard Baarman och "Lillie Landgren & Torshälls trädgårdsskola" av Boel Tengnér.


Kontaktinformation