SLU-nyhet

Ny rapport: Att mäta biologisk mångfald inom lantbruket

Publicerad: 13 december 2023
Blommor och åker

Förväntningarna på lantbruket att kunna mäta sin påverkan på naturen och den biologiska mångfalden ökar. I en ny förstudie har SLU och Agronod undersökt hur biologisk mångfald kan mätas i odlingslandskapet.

Lantbruket har ett ansvar och ett arbete att göra när det gäller förlusten av biologisk mångfald. Enligt FN:s expertpanel IPBES står vi inför både en klimatkris och en mångfaldskris. Över en miljon av jordens arter hotas av utrotning enligt deras senaste rapport. Samtidigt kan biologisk mångfald bygga motståndskraft på gården och vara ett viktigt verktyg för lantbruket, för bättre anpassning till ett varmare och mer ostadigt klimat.

Både klimat och biologisk mångfald

Agronod är plattformen för säker och enkel delning av lantbruksdata. Agrosfär är verktyget som med hjälp av data från Agronod-plattformen gör det enkelt att beräkna och rapportera klimatpåverkan, både för gården som helhet och för specifika produktionsgrenar. I en förstudie har Agronod tillsammans med en forskargrupp från SLU undersökt möjligheterna att också mäta biologisk mångfald.

–  Hållbart lantbruk handlar både om att minska påverkan på klimatet, stärka den biologiska mångfalden och bygga motståndskraftiga gårdar som klarar av morgondagens utmaningar, säger Vera Söderberg, projektledare för teamet som utvecklar Agrosfärs beräkningsmodell.

Ambitionen är att Agrosfär ska kunna inkludera fler hållbarhetsaspekter och bli en branschstandard för hur en gårds hållbarhetsprestanda kan mätas.

Arbetet på SLU

Rapporten är en sammanfattning av undersökningar som forskare från SLU har genomfört under 2023.  

– Målet är att väga samman och jämföra olika miljöeffekter, ge ett kvitto på att miljöåtgärder får effekt och synliggöra betydelsen av biologisk mångfald i odlingslandskapet, säger Anders Glimskär, forskare på Institutionen för ekologi vid SLU, som har lett forskargruppen.

– Utmaningen ligger i att balansera mängden data som behöver samlas in mot att verktyget ska ge en tillräckligt god kvalitet på resultatet, säger Guillermo Aguilera Nuñez, forskare och miljöanalysspecialist på Institutionen för ekologi hos SLU.

Tester och förankring i nästa steg

Agronod kommer att gå vidare och titta närmare på möjliga sätt att införa beräkningar i Agrosfär, samt genomföra tester med lantbrukare och branschaktörer.

Det här är en kortare version av Pressmeddelandet på Agronods webb

Läs rapporten:

Biodiversitet i odlingslandskapet Förstudie om biologisk mångfald i Agrosfär

 


Kontaktinformation

Anders Glimskär, forskare, kontakt miljöanalys regional landskapsövervakning
Institutionen för ekologi, SLU
anders.glimskar@slu.se,  018-67 22 20, 076-821 96 70