Detta forskningsprojekt fokuserar på att undersöka hur användningen av bett och bettlösa alternativ påverkar hästars välfärd, beteende och rörelsemönster. Projektet syftar till att bidra med vetenskapligt underlag för faktabaserade diskussioner kring hästutrustning och dess effekt på hästvälfärden. Genom tre delstudier undersöks bland annat ridskolors användning av bett och bettlöst, effekterna av olika huvudlag på hästens beteende, samt förekomsten av munskador hos tävlingshästar.
Projektmål
Målet med projektet är att kunna bidra med data som kan främja faktabaserade diskussioner om utrustning som leder till en bättre hästvälfärd, oavsett om det gäller fritidshästar, ridskolehästar eller tävlingshästar på elitnivå.

Forskningen görs i tre delar:
- I den första delen fokuserar vi på ridskolor. Vi vill undersöka hur ridlärare resonerar kring val av bett jämfört med bettlöst och hur de arbetar med detta i sin undervisning. Vi vill också studera hur ridskolehästar och elever upplever en övergång från bett till bettlöst med fokus på hästens beteende, rörelsemönster, tygelspänning och kommunikationen mellan ryttare och häst.
- I del två vill vi undersöka hur användning av olika huvudlag – tränsbett, kandar och bettlöst (sidepull) – påverkar tygelspänning, hästens rörelsemönster och beteende. Vi vill också ta del av ryttarens egna upplevelser och erfarenheter av att använda kandar och bettlösa träns.
Är du dressyrryttare på St. Georg-nivå eller högre och vill delta i vår forskning? Vi söker dig som vill vara med i en spännande studie om tränsbett, kandar och bettlöst ridande! För mer information
- I del tre vill vi undersöka hur vanligt munskador är hos svenska hästar som deltar i dressyr och working equitation (WE) tävlingar. Vi har valt dessa eftersom tävlingsmomenten är liknande men inom WE är det tillåtet att tävla med en större variation av bett och bettlösa alternativ. Samtidigt kommer vi att registrera vilken utrustning hästen vanligen har på tävling och på hemmaplan, och ryttarens inställning till och erfarenheter av användning av bett och bettlösa träns.
Projektet i media
Vårt arbete för ökad hästvälfärd har uppmärksammats i olika medier. Här samlar vi artiklar, intervjuer och inslag där projektet lyfts fram.
SVT Nyheter
Bett i munnen eller inte – ny forskning på SLU ska ta reda på vad hästen tycker (Nov 2024)
Tyra och Ronja i Örebro om att rida hästen utan bett: ”Man känner att hästarna trivs”
Veterinärmagazinet
Nytt forskningsprojekt om hästvälfärd tar hjälp av elever (Nov 2024)