Demodikos - juvenil form

Senast ändrad: 30 juni 2017
Hund som är ute och går. foto

Demodikos är en hudsjukdom som beror på att hundens immunförsvar inte lyckas hindra hundens hårsäckskvalster (Demodex canis) att föröka sig, vilket medför att hunden får hudbesvär.  I detta projekt tittar vi på den ärftliga faktorn för denna sjukdom.

Symtomen på demodikos är hårlösa områden, med eller utan inflammation. Ofta blir huden även infekterad och hunden behöver då äta antibiotika. När sjukdomen debuterar före 1½ års ålder kallas den juvenil demodikos och anses ha en betydande ärftlig komponent.

Studier har visat att mops, staffordshire bullterrier och amerikansk staffordshire terrier hör till de raser som ofta drabbas. Sjukdomen är relativt vanlig och kan vara allt från relativt harmlös och självbegränsande, till mycket svårbehandlad, långvarig och besvärlig. Utbredd (generell form) demodikos behandlas med medel mot parasiten under lång tid. Den generella formen innebär att hunden har fler än 3-5 små fläckar eller större områden av huden affekterade.

Vi har identifierat genetiska risklokus och behöver inkludera flera hundar för att vidare validera resultaten. Vi har vidare sett att hundens leukocytantigen (DLA) verkar vara involverad i patogenesen av sjukdomen, med skyddande haplotyp identifierad. För vidare validering av risk-haplotyp behöver vi prover från ytterligare hundar.

Medverkan

Har du en hund av rasen mops, staffordshire bullterrier eller amerikansk staffordshire terrier och vill delta i detta projekt? Hör av dig! Vi behöver prover från hundar som har eller har haft den utbredda formen av juvenil demodikos, med fler än 3-5 små fläckar eller större områden affekterade (så kallad generell juvenil demodikos). Varje hund som deltar är viktig!

Fakta:

Raser i projektet

Mops, staffordshire bullterrier, amerikansk staffordshire terrier


Kontaktinformation

Kerstin Bergvall
Universitetsadjunkt vid Institutionen för kliniska vetenskaper (KV); Enheten för hund, katt och andra smådjur
Telefon: 018-671304
E-post: kerstin.bergvall@slu.se