Projekttid: 2018-11-01 - 2020-10-31
Financiär: Formas
Samverkan:
Institutionen för kliniska vetenskaper (KV)
Institutionen för ekonomi
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Senaste nytt inom området, direkt till din e-post. Prenumerera nu!
Kan god djuromsorg och bra djurskydd ”löna sig”, och i så fall för vem? Detta projekt ska uppskatta vilka kostnader och vinster det finns med god djurvälfärd inom nötköttsproduktionen på såväl gårds- som samhällsnivå.
Sverige anses vara ett föregångsland när det gäller djurvälfärd och –skydd, men detta riskerar att förändras eftersom den nuvarande svenska djurskyddslagen är i vissa delar ifrågasatt. Den anses medföra kostnader för lantbruket och inte ge tillräcklig konkurrensfördel för svenska lantbrukare. Dessa påståenden är inte vetenskapligt grundade. De få studier som finns att tillgå har betydande brister eftersom de inte tar hänsyn till de fördelar som en gott djurskydd och djurvälfärd medför. I vårt tvärvetenskapliga projekt, med fokus på nötköttsbesättningar, kommer vi att:
1) studera om olika djurvälfärdsbefrämjande åtgärder leder till kostnads- eller intäktsökningar på gårdsnivå. Detta görs både genom ekonomiska modeller som kompletteras med djupintervjuer av lantbrukare, och genom att använda faktiska gårdars produktionsresultat som kopplas till gårdens djurvälfärdsnivå.
2) göra ekonomiska bedömningar av hur och vilka faktorer på samhällsnivå som påverkar eller påverkas av olika djurvälfärdsnivåer, samt etiskt granska transformation av etiska värden (välfärd) till monetära termer och risker med en ökad antibiotikaanvändning. Resultaten från detta projekt kommer att tillföra viktig information till konsumenter, näringsliv och politiker, och därigenom möjliggöra vetenskapligt underbyggda beslut gällande framtidens djurhållning.
Projekttid: 2018-11-01 - 2020-10-31
Financiär: Formas
Samverkan:
Institutionen för kliniska vetenskaper (KV)
Institutionen för ekonomi
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Ulf Emanuelson, professor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ulf.emanuelson@slu.se, 018-67 18 26
Sveriges lantbruksuniversitet
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Box 7084
750 07 Uppsala
Besöksadress
Almas allé 8
Telefon
018-67 10 00
E-post
dekan.vh@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen