Ur SLU:s kunskapsbank

Yrke: undervisningshund

Senast ändrad: 20 februari 2018

Har du varit på Ultuna Campus och passerat norra sidan av Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum? Då har du nästan garanterat träffat våra pälsbeklädda, fyrbenta kollegor: undervisningshundarna.

− På SLU finns en koloni med ett knappt trettiotal beaglar i varierande ålder. De flesta är uppfödda på SLU, några kom hit när Astra Zeneca lade ner sin verksamhet i Södertälje, berättar Patricia Hedenqvist som är ansvarig föreståndare för verksamheten.

Svensk lag föreskriver att det ska finnas en ansvarig föreståndare och en veterinär eller expert vid all användning av djur i undervisning och forskning. Dessa personer ser till att djurskyddslagen följs och att djuren är friska och välmående.

Eftersom vi har både veterinär- och djursjukskötarutbildning på SLU är det viktigt att våra studenter får träna klinisk undersökning, bandagering, blodprovstagning och andra enklare kliniska åtgärder på levande djur.

− Det är det som är hundarnas främsta uppgift, men det förekommer även att de används till försök, som t ex beteendestudier eller foderstudier, berättar Patricia Hedenqvist.

Meningsfull och trivsam vardag

Hundar som används till undervisning och forskning måste vara uppfödda för ändamålet, så det är inte lagligt att köpa in sällskapshundar. Hundarna som arbetar på SLU tränas under sitt första levnadsår för att bli just undervisningshundar, så de är proffs på det de gör. Och de gillar det!

− De tycker det att det är roligt att träffa studenter och att få en massa uppmärksamhet. De gillar när det händer saker, när de får vara med och de blir belönade med klappar och godis. De är så avslappnade att det händer att de somnar vid övningarna, fortsätter Patricia Hedenqvist, som också berättar att alla hundar pensioneras vid ca 10 års ålder.

På SLU bor hundarna i grupper om 3–4 individer i stora rum med lek- och bitsaker, filtar och upphöjda sovplatser och på dagarna vistas de i utomhusrastgårdar, där de kan umgås med sin flock och skälla på förbipasserande hundar. De går långpromenader flera gånger i veckan och på sommaren får de även bada i en pool i rastgården.

För extra stimulans och motion får de vistas i någon av de två stora rastgårdarna med gräs och kojor där de kan gräva och leka. För att ytterligare höja hundarnas livskvalitet har SLU även anlitat en hundtränare som tagit fram program för träning och olika aktiviteter, där en del är att studenter tränar och umgås med hundarna.

Full koll på hälsan

Undervisning och forskning med djur är förenat med höga krav på skötsel och journalföring från Statens Jordbruksverk och EU. Den dagliga skötseln och träningen står djurvårdare för. De är särskilt utbildade enligt Jordbruksverkets direktiv.

Hundarna har också en egen veterinär som fungerar som en husläkare för dem och tack vare närheten till Universitetsdjursjukhuset finns möjlighet till avancerad vård alla dagar. En frisk och glad beagle är en utmärkt undervisningshund.

Text: Charlotta Lantz

Läs mer


Kontaktinformation

Patricia Hedenqvist
Professor vid institutionen för kliniska vetenskaper (KV); enheten för komparativ medicin och fysiologi                                                        

Telefon: 018-671899
E-post: patricia.hedenqvist@slu.se