Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Husdjurens miljö och hälsa
Långsamväxande slaktkycklinghybrider finns på ett drygt tiotal svenska ekologiska gårdar. Vi har besökt de flesta av gårdarna för att samla in data om denna relativt nya produktion. Studien syftar bland annat till att öka kunskapen om kycklingarnas beteende och utevistelse.
Möjligheten att sitta upphöjt är viktig för fjäderfän. Studien visar att kycklingarna var motiverade att nå de upphöjda sittplatser som fanns på exempelvis sittpinnar och halmbalar. Även mot slutet av produktionen var de fysiskt kapabla att göra detta. Det fanns dock generellt för lite upphöjd sittplats per kyckling.
Kycklingarna stod eller satt gärna i utgångshålen mot rasthagen. De kycklingar som observerades utomhus rörde sig främst i närheten av huset. Rasthagarna bestod till största delen av stora öppna gräsytor, med endast lite eller ingen skyddande växtlighet såsom högt gräs, buskar eller träd. Ett antal rasthagar var inredda med artificiella skydd som exempelvis bord eller lådor. Den totala ytan för kycklingarna att gömma sig under var dock relativt liten.
En mer stimulerande inomhusmiljö med förbättrade möjligheter att sitta upphöjt, samt en utomhusmiljö i högre grad anpassad efter kycklingarnas behov av att undvika öppna ytor, kan öka välfärden hos dessa slaktkycklingar, i enlighet med den ekologiska visionen.
https://doi.org/10.3390/ani11102967
https://www.mdpi.com/2076-2615/11/10/2967
Göransson, L., Gunnarsson, S., Wallenbeck, A., Yngvesson, J. 2021. Behaviour in slower-growing broilers and free-range access on organic farms in Sweden. Animals 11, 2967.