Hoppa till huvudinnehåll

Fisk- och akvakulturforskning

Här ingår fiskodling, genetik, avel, fiskpopulationsbiologi och fisketologi. Akvakultur eller vattenbruk är en form av naturbruk där människan odlar organismer i vatten, vanligtvis i havet eller i bassänger. Det som odlas är till exempel fisk, skaldjur, alger eller vattenväxter, vilka används som till exempel livsmedel.


Det finns 159 sidor som är taggade med Fisk- och akvakulturforskning:

SLU-dagen 2023

Lördag 30 september, kl 11-16, öppnar Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå upp portarna till SLU-huset och bjuder på allt från skogspyssel med PysselJenny, vandring i den digitala tvillingskogen till

Kurs i fiskmärkning

Fiskeriförsöksstationen i Älvkarleby genomför utbildningar i fiskmärkning. Kursen hålls vid efterfrågan och annonseras ut här på webbsidan. Utöver teoretisk och praktisk utbildning i fiskmärkning tas

Fysiologiska bedömningar för förbättrad välfärd hos odlad fisk

Flera nationella och internationella utredningar har visat att välfärden hos fisk inom vattenbruk i många aspekter är undermålig. Det beror delvis på att det är svårt att bedöma fiskars stress,

FRESH

FRESH är ett forskningssamarbete som grundades 2012 mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Göteborgs Universitet (GU) som syftar till att öka kunskaperna och medvetenheten om fiskars

Djurvälfärd i samband med avlivning av odlad fisk

År 2013 publicerade vi rapporten "Riskbedömning av slakt av odlad fisk i Sverige, 31-4568/11". I rapporten framgick att koldioxidbedövning (CO2) var den bedövningsmetoder med störst risk att ge sänkt

DigiHeart

Upp till 20 procent av de laxar som föds upp i fångskap dör innan de når slakt. Oftast sker detta efter att fiskarna utsatts för stress i olika situationer såsom stress efter behandling för laxlus

Bästa bedövningsmedel för fisk

Det finns över 30000 fiskarter som lever i ett brett spektrum av olika miljöer. Att behandla "fisk" som en grupp är förmodligen ännu mindre meningsfullt än att försöka ta fram allmänna riktlinjer för

Dricksvatten och hälsa

Vi konsumerar i genomsnitt två liter dricksvatten per dag. Men hur hälsosamt är ditt dricksvatten? SLU tar fram kunskap för beslutsfattare och vattenbransch som stödjer arbetet med säkrare

FRESH

FRESH är ett forskningssamarbete som grundades 2012 mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Göteborgs Universitet (GU) som syftar till att öka kunskaperna och medvetenheten om fiskars

Biologiskt kontrollprogram vid Ringhals

Här kan du läsa om SLU Aqua, Kustlaboratoriets biologiska kontroll av effekter av varmvattenutsläppet som utförs vid kärnkraftverket i Ringhals. Tyngdpunkten ligger på studier av fiskbestånden, men

FAQ om sill

Det pågår en intensiv debatt om sill/strömming i Östersjön. Kust- och fritidsfiskare vittnar om att förekomsten av strömming minskat kraftigt i skärgården, och det finns en oro för att det

Växters och fiskars tillväxt i akvaponiska system utifrån ett matproduktionsperspektiv

Lunchwebbinarium: Växters och fiskars tillväxt i akvaponiska system utifrån ett matproduktionsperspektiv aquaculture@slu.se Akvaponik med ålmal/clarias. Foto: Ryan Somma Under detta seminarium

Loading…