Seminarium: Naturupplevelser och hälsa

Senast ändrad: 11 april 2018
Morfarsbacken_400MOttosson.jpg

Anmälan till seminariet är nu stängd. Alla som anmält sig ska ha fått ett mail med besked om antagningen. Vi önskar alla deltagare välkomna!

Vad är skogsbad? Hur fungerar qigong i naturen? Vilken forskning om natur och hälsa finns idag och vilka frågor bör ställas inför framtiden? Välkommen till ett seminarium om naturupplevelser och hälsa!

I samarbete med SLU:s nya forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa anordnar CNV en seminarieserie som ska utforska hur naturvägledning kan bidra till människors hälsa. Syftet är att presentera aktuell forskning men också att ringa in viktiga framtidsfrågor i dialog mellan forskare och naturvägledare. 

I det första seminariet får vi lära mer om kopplingen mellan naturupplevelser och hälsa, återhämtning och stressreducering. Vi prövar tekniker för naturvägledning som hjälper deltagare att hitta lugnet i naturen. I diskussioner och övningar bidrar naturvägledare och forskare med egna erfarenheter, tankar och frågeställningar.

Seminariet hålls hos Urnatur i Ödeshög, en unik miljö där naturen, välmående och lugn står i centrum. Vi kommer att vara både inne och utomhus. Tag med bekväma kläder för övningar ute, bastubad och gärna ett par tofflor för stugan.

Kursledare: Åsa Ottosson, naturhälsokonsult, och Eva Sahlin, forskare vid Institutet för stressmedicin/Gröna rehab, samt Lena Malmström, Centrum för naturvägledning. Läs mer om Åsa och Eva längre ner på sidan.

När? måndag 14 maj kl. 10:30 – tisdag 15 maj kl. 14:00

Var? Urnatur i Holavedskogarna utanför Ödeshög, södra Östergötland. Hitta hit.

Kostnad:  2 550 kr per person (exkl. moms). I avgiften ingår boende och måltider under seminariet. 

Anmälan sker via formuläret här nedan, senast 9 april. Max antal deltagare är 21. Observera att vid återbud senare än 9 april debiteras full avgift (om vi inte kan ordna en ersättare).

Antagning: Eftersom vi är intresserade av en levande dialog mellan naturvägledare och forskare, utifrån vår gemensamma upplevelse på plats hos Urnatur, är det viktigt att gruppen omfattar olika erfarenheter och att alla deltagare är intresserade av att bidra till samtalet. I anmälan ombeds du därför att kort motivera varför just du vill vara med på det här seminariet.

Kontakt/frågor: Lena Malmström, CNV, lena.malmstrom@slu.se, 018- 67 25 04.

Varmt välkomna!

 
Program

10:30 Ankomst och obligatorisk incheckning. Att checka in på Urnatur är ett äventyr! Vi tilldelas våra stugor, får en guidad tur och instruktioner för vår vistelse. Obs att incheckningen sker gemensamt och samtidigt (dvs. kom i tid, ingen drop-in).

12:00 Lunch

13:00 CNV hälsar välkomna!

Lugn av naturen eller Varför skogsbadar japaner? Åsa Ottosson föreläser om natur och hälsa med utgångspunkt från boken Lugn av naturen, en resa till Japan samt drygt ett decennium av intervjuande kring, föreläsande om och praktiserande av olika sätt att hitta hälsan och lugnet i det fria.

Bensträckare

Forskningsöversikt av Eva Sahlin: Naturen är en fantastisk resurs vad gäller hälsa och välbefinnande, men vad är det som egentligen händer med oss när vi befinner oss i naturen? Ur ett vetenskapligt perspektiv kommer Eva att redogöra för hur vår hälsa och välbefinnande påverkas och varför naturen är ett av de bästa sätten att få återhämtning och stressreducering på. Hur används den kunskapen idag för till exempel rehabilitering och prevention vid stressrelaterad ohälsa och vilka resultat har publicerats?

Fika och förflyttning till skogseremitaget

Introduktion till morgondagens workshop: Guida andra till lugnet i naturen. (Åsa Ottosson) Kort presentation av boken Lugn av naturen och det studiematerial med tio tematräffar och förslag på övningar som hör till (Studiefrämjandet). Val av övningsplatser, guide-/instruktörsteknik med mera. Deltagarna förbereder egna övningar i det påföljande passet.

Workshop 1: Skogsbad på mitt sätt. (Åsa Ottosson)
Halva gruppen deltar i ”Skogsbad på mitt sätt” – en kortare vandring där vi vässar sinnena, strosar i sakta mak och umgås med träden i den gamla bondskogen. Den andra halvan förbereder workshop 2 inför tisdagen. Efter halva tiden byter grupperna av.

Förflyttning till Plåtslottet och middagen.

Middag

Samtal kring elden: Hur arbetar deltagarna själva med hälsa och hur tänker vi kring framtidsfrågor? Utbyte mellan forskare och praktiker.

Därefter bastu för den som vill.

 

Dag 2

07:30 Morgonövning: Qigong i Skogseremitaget

08:15 Frukost

09:00 Uppsamlingsövning med reflektioner från gårdagen. (CNV)

Workshop 2, inkl. fika: Guida andra till lugnet i naturen. (Åsa Ottosson)
Träna på att leda med utgångspunkt från studiematerialet ovan, alternativt egna idéer. Workshopen ägnas åt att leda varandra i grupp och ge konstruktiv respons.

Reflektion och summering. Utvärdering och avslutning. (CNV)

13:00 Avslutande lunch

Hemresa

 

Läs mer

Åsa Ottosson är författare, föreläsare, naturhälsokonsult, qigong- och meditationsinstruktör med mera. I drygt ett decennium har hon skrivit, föreläst och haft workshops kring hur man hittar lugnet i naturen. Tre böcker har det blivit i detta ämne: Lugn av naturen och Naturkraft (med Mats Ottosson) och Trädgårdsterapi (med professor Patrik Grahn m fl.). Nu skriver hon på en bok om skogsbad. Ottosson & Ottossons webbplats.

Eva Sahlin är forskare på Institutet för stressmedicin/Gröna Rehab i Göteborg, där hon har studerat naturens betydelse för rehabilitering av stressrelaterad psykisk ohälsa. Länk till Evas forskning på Gröna rehabs webbplats. 


Kontaktinformation

Centrum för naturvägledning (CNV)
Institution för stad och land, SLU
cnv@slu.se
www.cnv.nu

Sidansvarig: cnv@slu.se