Tallrik med mat. Foto.
23 jun

Lunchwebbinarium på Zoom

Älskade jordgubbar och smultron – kulturarvssorter i Nationella genbanken

Jordgubbar

Lunchwebbinarium från SLU Future Food: Jordgubbar och smultron hör sommaren till, men sorterna som vi njuter av idag är mycket sällan desamma som mormor åt när hon var ung.

I dagarna kommer en bok från SLU i Alnarp som beskriver de äldre sorter av smultron och jordgubbar som bevaras i Nationella genbanken. Sammanlagt presenteras 35 sorter med text och bild. I detta webbinarium berättar författaren och tidigare genbankkuratorn Inger Hjalmarsson om jordgubbens spännande historia och om några av sorterna som porträtteras i skriften – alltifrån kändisar som ’Senga Sengana’ till genbankens mer udda rariteter ’Julia’, ’Gustaf’ och ’Amanda’. Välkommen att lyssna och lära mer om sorter som odlades förr.

Från föredraget

Inspelning av webbinariet

Fakta

Tid: 2021-06-23 12:05 - 13:00
Ort: Lunchwebbinarium på Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 23 juni 2021
Pris: Gratis
Mer information:

Inger Hjalmarsson, tidigare genbankkurator vid Nationella genbanken vid SLU i Alnarp. Författare till boken om äldre sorters jordgubbar och smultron i Nationella genbankens arkiv.

Boken "Älskade jordgubbar! Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken" kommer att kunna köpas via SLU och troligen också via Bokus.

Nationella genbanken vid SLU bevarar de värdefulla kulturarvsväxter som samlades in av Pom.

SLU Future Food, forskning och samverkan för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem – en tvärvetenskaplig satsning för att möta morgondagens utmaningar.

International Year of Fruits and Vegetables (IYFV): Webbinariet görs i samband med FN:s år för frukt och grönsaker.


Program

Kl. 11:50–12:05

  • Vi öppnar det digitala rummet en kvart före webbinariet
  • Välkommen att testa ljud, bild och säga hej

Kl. 12:05–12:45

  • SLU Future Food hälsar välkommen
  • Lunchföreläsning

Kl. 12:45–13:00

  • Frågestund (ställ frågorna i chatten)

Kl. 13:00–13:30

  • Digitalt eftersnack för de som vill