Genomförda evenemang
Här hittar du alla genomförda evenemang som SLU Future Food har ansvarat för eller varit involverade i. Evenemangen listas som kalenderhändelser, och eventuell dokumentation i form av anteckningar, presentationer och filmer hittar du i respektive kalenderhändelse.

Vi lyfter olika perspektiv på hållbar matproduktion och konsumtion
SLU Future Food anordnar regelbundet seminarier med inbjudna föreläsare från SLU, andra universitet, myndigheter, företag, intresseorganisationer, branschföreträdare m.fl., ofta i samarbete med andra centrum och enheter vid SLU. Vi vill med seminarierna lyfta olika perspektiv på hållbar matproduktion och konsumtion, eller på bredare hållbarhetsaspekter. Syftet är att stimulera till nya idéer, erbjuda tillfällen att nätverka, öppna vägar för nya samarbeten samt sprida kunskap om SLU och SLU Future Food.
- 8 dec Framtidens frukt och grönt Lunchwebbinarium från SLU Future Food: Frukt & grönt är framtiden – både för hälsan och planeten....
- 1 dec – 2 dec Voicing indigenous food sovereignty in the global North: Concerns and struggles in Sweden, Finland, Russia and Canada Welcome to the final workshop organised by the SLU Future Food financed project "Reindeer herding...
- 22 okt Hur mäter man social hållbarhet med livscykelanalys? Produkter behöver vara ekonomiskt och ekologiskt men också socialt hållbara för att platsa i...
- 18 okt Climate Change Challenges and Ways Forward for Land Use Välkommen till en öppen vetenskaplig dialog om klimatförändringar. Under 2021 och 2022 kommer IPC...
- 11 okt – 15 okt Mjölkveckan 2021: Hur kan mjölknäringen bidra till ett hållbart livsmedelssystem? Välkommen till mjölkveckan, en vecka med föreläsningar och diskussioner om mjölknäringens bidrag...
- 28 sep Torka och extremväder – effekter på djurhälsa och foder inom svensk mjölkproduktion En hållbar svensk livsmedelsproduktion måste klara framtidens utmaningar – även återkommande...
- 15 sep Lokförarens jätteärt, pålitlig potatislök och lagstadgad humle – grönt kulinariskt arv Lunchwebbinarium från SLU Future Food: Att odla sorter från förr förankrar både oss och våra...
- 23 jun Älskade jordgubbar och smultron – kulturarvssorter i Nationella genbanken Lunchwebbinarium från SLU Future Food: Jordgubbar och smultron hör sommaren till, men sorterna so...
- 17 jun EU-taxonomins betydelse för jordbruket och tallriken Den nya EU-taxonomin är ett viktigt verktyg för att nå EU:s klimatmål och målsättningarna inom EU...
- 8 jun Hållbar konsumtion av frukt och grönsaker Frukt som besprutas, grönsaker som flygs in från fjärran och omogen frukt som inte smakar något....
- 7 jun En vision för samisk mat i de nordligaste regionerna Välkommen till en digital workshop i syfte att främja dialog kring samisk mat i de nordligaste...
- 2 jun Should the future of food be global or local? We are pleased to invite you to the official launch event of our new food dialogue initiative...
- 20 maj För doktorander För forskare Hållbar animalieproduktion i utmanande klimat Hur påverkas den svenska produktionen av animaliska livsmedel under en kris orsakad av...
- 12 maj För doktorander För forskare Vinodling i ett kallare klimat Lunchwebbinarium från SLU Future Food: I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiot...
- 5 maj För chefer För doktorander För forskare Hur fattar politiker beslut? Vetenskaplig kunskap i beslutsfattande Som forskare frågar men sig ofta varför politiker inte i högre grad följer de forskningsrön som...
- 29 apr Agenda 2030 Vetenskaplig dialog om klimatförändringar Välkommen till en intern vetenskaplig dialog om klimatförändringar den 29 april. Målgruppen är...
- 26 apr Animalieproduktionens roll i ett hållbart livsmedelssystem Välkommen till ett seminarium vid SLU med reflektioner och diskussioner om animalieproduktionens...
- 20 apr Social hållbarhet i livsmedelssystemet Hur ser den sociala hållbarheten ut i vårt nationella livsmedelssystem? Den sociala hållbarhetsdi...
- 25 mar Webbinarium: Metoder för en hållbar animalieproduktion på gårdsnivå Hur implementerar vi hållbarhetsaspekter på gårdsnivå från gröda till ko? Lantbruket står inför...
- 21 jan För doktorander För forskare CAP och de siffersatta målen i strategin "Jord till bord" – vad är det egentligen? EU har lagt fram en omfattande reform av EU:s jordbrukspolitik (CAP) och en ny livsmedelsstrategi...
- 14 jan Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan – hur tar vi hänsyn till allt? Hur kan vi väga in fler aspekter än miljöpåverkan i en LCA-analys? En kost med låg miljöpåverkan...
- 9 dec Alla tiders jul – julens festmat Lunch-webbinarium från SLU Future Food: Julens festmat från självhushåll och firmajulfest till...
- 3 dec Covid-19’s effect on global food systems and how to respond Den pågående COVID-19-pandemin har haft stora konsekvenser för världens livsmedelssystem och...
- 5 nov Food systems resilience in the aftermath of covid-19 – Should the future of food be global or local? Please join us for a conversation with Pierre-Marie Aubert, IDDRI, and Izabella Teixeira,...
- 28 okt Svensk måltidskultur – finns det? Lunch-webbinarium från SLU Future Food: Varför kopplas ordet matkultur i Sverige till alla platse...
- 13 okt Pågående forskning inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem - fokus mjölk” Inom ramarna för forskningsprogrammet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” ges nu...
- 23 sep Dricksvattenberedskap i Sverige SLU Future Food fortsätter sin serie med webbinarier om livsmedelsberedskap. Denna gång diskutera...
- 7 sep Beredskapssystem i Sverige – MSB ger en orientering SLU Future Food fortsätter sin serie med webbinarier om livsmedelsberedskap. Denna gång kommer...
- 18 aug Varför finns oftast inte några människor synliga när livsmedelssystemens klimatpåverkan analyseras? Varför finns oftast inte några människor synliga när livsmedelssystemens klimatpåverkan analysera...
- 15 jun Så kan matkonsumtionen bli mer hållbar - från kostråd till köttransonering Dagens livsmedelskonsumtion är långt ifrån hållbar. I en rapport som publiceras den 15 juni har n...
- 29 maj Sveriges förändrade lantbruk Rapporten ”Sveriges förändrade lantbruk - lantbrukarnas egna röster om förändringar sedan...
- 25 feb Mat och stad mini-symposium Jobbar du med STAD eller LAND – eller båda delarna? Kanske din forskning i första hand handlar om...
- 5 feb Aktuell forskning om livsmedelssystemet Varmt välkomna till en förmiddag där forskare från institutionen för energi och teknik vid SLU...
- 29 jan Öppen lunchföreläsning: Futures with multiple targets: scenarios beyond GDP growth Ta med din egen lunch till denna öppna föreläsning om framtidsstudier och forskning som ges av...
- 22 jan – 23 jan Jordhälsokonferensen 2020 Välkommen till jordhälsokonferensen 2020 — utblickar om jordhälsa
- 13 mar Hållbar produktion för hållbara matvanor 1 I spåren av bla en rapport från organisationen EAT och tidskriften Lancet funderar vi, vad kan SL...
- 20 mar Integrering av odling på land och i vatten – ett framgångskoncept för matproduktion i framtiden? SLU Future Food och SLU Aquaculture bjuder in till ett intressant lunchseminarium med KSLA...
- 28 mar Miljö och hälsosam mat – ingen enkel ekvation Välkommen till ett lunchseminarium arrangerat av SLU Future Food. Lena Hulthén och Ingrid Larsson...
- 23 apr Hållbar produktion för hållbara matvanor 2 Välkommen till en workshop arrangerad av SLU Future Food för SLU-forskare om hållbar produktion f...
- 7 maj Seminarium: Lantbruket och klimatet Välkommen till ett seminarium med tema vatten, extremväder och klimatanpassning. Ta tillfället at...
- 20 maj Öppet seminarium: Gamla sädesslag och klimatförändringar - kan vi lära av historien? Vi vänder oss till både forskare och allmänt intresserade, att komma och ta del av tre inspireran...
- 1 jul – 4 jul Almedalen 2019 SLU Future Food arrangerade fyra seminarier under Almedalsveckan 2019. Alla seminarierna går att...
- 24 aug Matologi 2019 Matologi var en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019. Festivalens målgrupp var...
- 24 sep Hållbar livsmedelsproduktion år 2050, hur ser det ut? On September 24th 2019, SLU Future Food and SLU Global arranged a workshop with the aim to discus...
Genomförda evenemang 2018
Hur kan vi omvandla vetenskap till handling? Anna Richert från WWF (18 okt 2018). Se i efterhand på YouTube.
Tvärvetenskap för ett hållbart livsmedelssystem - What's in it for me? Ett seminarium för SLU-forskare om tvärvetenskap (27 sep 2018). Se i efterhand på YouTube. Cross-disciplinary approaches: the ‘must have’ tools to work with complexity - ett referat skrivet av SIANI.
Matologi 2018 - en matfestival i Stockholm. 25 aug 2018.
Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid. Seminarium arrangerat av SLU Future Food under Almedalsveckan 2018 (4 juli 2018). Se i efterhand på YouTube.
Fake eller fakta om mat? Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake? Under Almedalsveckan 2018 zoomade SLU Future Food in fake news, matmyter och ifrågasättandet av etablerad kunskap. Med Emma Frans, ungdomspolitiker, Livsmedelsakademien, Livsmedelsverket m fl. (3 juli 2018). Se i efterhand på YouTube.
The Food and the Future. Hur ser framtidens konsumenter och makthavare på mat, måltider och butiker? ICA berättade om sitt framtidsarbete. (22 maj 2018) Se i efterhand på YouTube.
Det nya matlandskapet - går den lokala relationsmaten att skala upp? SLU Future Food i samarbete med Ultuna matkooperativ, Ultimat, bjöd in till ett lunchseminarium med Rebecka Milestad, docent vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH. (9 maj 2018) Se i efterhand på YouTube.
Svenska mat- och måltidsideal genom historien (och hur de kan - eller inte kan - förutspå våra framtida matvanor). Seminarium med måltidshistorikern Richard Tellström (8 maj 2018). Se i efterhand på YouTube.
Det svenska måltidsundret. Från gastronomiskt u-land till världstopp – hur kunde det ske? Seminarium på SLU med Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen (11 apr 2018). Se i efterhand på YouTube.
Hur man lyckas med en forskningsansökan - för ett hållbart livsmedelssystem (28 mars 2018).
Scifest 2018 (8-10 mars 2018).
Speed dating för ett hållbart livsmedelssystem. SLU-forskare som arbetar för ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt hållbart livsmedelssystem bjöds in till speed dating (6 mars 2018).
Insekter som mat och foder i Sverige. (6 feb 2018)
Genomförda evenemang 2017
Mer baljväxter på åkern och tallriken – hur kommer vi dit? Vad finns det för möjligheter att utöka både svensk produktion och konsumtion av baljväxter? Hur nyttigt är det att äta baljväxter och hur miljövänliga är de egentligen? Arrangörer: SLU, Partnerskap Alnarp, Baljväxtakademin och projektet New Legume Foods. (8 nov 2017)
Mat, livsmedel och måltider – same same, but different. Ett lunchseminarium med måltidshistorikern Richard Tellström om människans idéer och hur hon omsätter dem i mat, dryck och måltider. (1 nov 2017)
Dåtidens frukost och framtidens mat. Ett frukostseminarium vid branschdagen Livsmedelsforum i Malmö. (19 okt 2017)
Matologi - en matfestival om svinn och klimat. Stockholm 26 aug 2017.