Hoppa till huvudinnehåll

Sverige 30 år i EU

I år (2025) är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.

Artikelserie: 30 i år i EU - vad har det betytt för den svenska maten?

  • Från näring till upplevelse: 30 år av europeiska regionalmåltider

    Rund ostbricka av trä med olika sorters dessertostar på. Foto. Från folkhemmets självförsörjning till EU:s fria marknad har den svenska mattallriken genomgått en dramatisk förändring. En gång skulle all mat produceras effektivt och likadant, oavsett var i landet man befann sig. Men i takt med att svenska gränser öppnades förändrades också utbudet – och den småskaliga, regionala maten började göra comeback.
  • Svenskt lantbruk – Ekonomi, strukturomvandling och självbild efter EU-inträdet

    Vallskörd, foto. Sedan Sveriges inträde i EU 1995 har villkoren för lantbruket förändrats i grunden. Den tidigare nationella regleringspolitiken ersattes av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, vilket har påverkat allt från företagsstrukturer till bondens vardag. Färre, större och mer specialiserade gårdar är idag normen, samtidigt som frågor som generationsskifte, psykisk ohälsa och landsbygdens framtid blivit allt mer aktuella.
  • Svensk livsmedelsproduktion sedan EU-inträdet: Anpassning, utveckling och handel

    Gröna vindruvor, röda äpplen, bananer och ett glas mjölk. Sveriges livsmedelsproduktion har genomgått betydande förändringar sedan inträdet i Europeiska unionen (EU) 1995. Anpassningen till EU:s regler och gemensamma jordbrukspolitik har haft både positiva och negativa effekter på svensk livsmedelsindustri, lantbruk och konsumenter.
  • Vad har hänt med ägg- och kycklingproduktionen i Sverige sedan EU-inträdet?

    Frigående hönor i en produktionsanläggning. Bilden omgivet av en EU:s ring med gula stjärnor. Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har produktionen av ägg ökat med 50 procent och kycklingkonsumtionen fyrdubblats. Samtidigt har gårdarna blivit färre men större, och salmonellakontrollen har blivit ett svenskt trumfkort i konkurrensen. Med Sverige som föregångsland har EU också minskat antibiotikaanvändningen och förbättrat både smittskyddsreglerna och djurvälfärden för kycklingar och värphöns.
  • Den stora plånboksrevolutionen

    En kundkorg i miniatyr framför en EU-flagga. Foto. När Sveriges livsmedelsmarknad öppnades upp efter EU-inträdet 1995 genomgick den svenska matkulturen sin största omvandling på hundra år. Priserna sjönk, utbudet förändrades och nya smaker tog plats i vardagen. Billigare mat skapade utrymme för nya vanor och dieter och svenskarnas sätt att äta omformades av både ekonomi och kulturella trender.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige blev medlem i Europeiska unionen.

 

Publicerad: 21 maj 2025 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…