Hoppa till huvudinnehåll

Vi serverar dig mer kunskap

Undrar du hur framtidens matproduktion och -konsumtion kommer att se ut? Lär dig mer om SLU:s forskning kring framtidens mat här. 

Temasidor om hållbara livsmedelssystem

  • Hållbar konsumtion och produktion av mjölk

    En kalv och en ko utomhus. Foto. Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är inkluderad.
  • Klimat, mat och beredskap i norra Sverige

    Norrländskt lantbruk, foto. Vi lever med pågående klimatförändringar samtidigt som de senaste åren präglats av kriser och krig som skapat oro för det globala livsmedelssystemets sårbarhet. När klimatförändringar ritar om kartan i Europa kommer kanske produktionen av mat att behöva flytta norrut. Vad innebär det för framtidens livsmedelsproduktion i norra Sverige?
  • Matkultur

    Mat är kultur och kulturen sitter djupt. Corona-julen ställde frågan om julmaten på sin spets när vi inte kunde träffa nära och kära. Här har vi samlat lite kunskap om julens matkultur.
  • Matsvinn

    Färsk mat i en papperskorg. Foto. Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas. Att radikalt minska på matsvinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de viktigaste åtgärderna vi kan göra inom livsmedelssystemet.
  • Mat och klimat

    ko, vindkraftverk och solpaneler. Foto. Utsläppen från livsmedelssektorn står för cirka 20–30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Hur kan vi producera och konsumera mat på ett mer klimatsmart sätt?
  • Tvärvetenskap

    Skärmflygare. Foto. Komplexa utmaningar kräver en palett av lösningar och ett brett tänkande, en palett i många färger. Ett av SLU Future Foods viktigaste mål är att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt inom området ”ett hållbart livsmedelssystem” genom att stimulera samarbeten över vetenskapliga disciplingränser. Läs mer på vår temasida om tvärvetenskap!
  • Interdisciplinary Academy

    Gruppfoto Interdisciplinary Academy (IDA) är en tvärvetenskaplig satsning vid SLU som syftar till att stärka den tvärvetenskapliga kompetensen vid hela universitetet.
  • Livsmedelsberedskap

    Keep calm and prepare for the future. Sverige ska bygga upp livsmedelsberedskapen på nytt som en del av det civila försvaret. Men är det livsmedel eller insatsmedel som diesel, handelsgödsel, växtskyddsmedel, utsäde och foder som är det stora problemet? Forskning från SLU visar på det senare.
  • Klimatanpassning och extremväder

    Ett träd på ett jordbruksfält, foto. Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat.
  • Social hållbarhet i livsmedelssystemet

    Gravid kvinnlig lantbrukare klappar en ko. Foto. En viktig del av ett hållbart livsmedelssystem är att den som producerar maten har schyssta arbetsvillkor, upplever trygghet för sig och sin familj, och känner uppskattning för sin roll som livsmedelsproducent.
  • Hållbar akvakultur

    Fiskodling på SLU. Foto. Akvakultur (odling av fisk, skaldjur och alger) är globalt sett ett av de snabbast växande livsmedelsområdena och har en viktig roll att spela​ för matförsörjningen idag och i framtiden. I en snar framtid beräknas 70 % av den fisk vi äter komma från fiskodlingar.
  • Närproducerad mat

    Händer håller tre squashgrönsaker mot kameran. Foto. Med mat från mindre producenter utan långa transportsträckor kan vi bidra till utformningen av ett mer sammanhängande och motståndskraftigt lokalt livsmedelssystem.
  • Food & Cities

    kö vid matdisk Food & Cities  (Mat och stad) är ett samarbete mellan framtidsplattformarna SLU Future och SLU Urban Futures.  Projektet ska kommunicera befintlig forskning vid SLU och skapa nya tvärvetenskapliga mötesplatser. Projektet ska också identifiera kunskapsluckor och tvärvetenskapliga frågeställningar och lägga grunden för ett långsiktigt tematiskt fokus vid SLU kring frågor om mat och stad.
  • Insekter som mat

    Snittar med rostade syrsor. Foto. SLU har tvärvetenskaplig forskning om matinsekter. Här finns forskare som arbetar med allt från insekters ekologi, deras sjukdomar, beteende, näringsbehov och frågor om livsmedelssäkerhet och etik.
  • Växtförädling och djuravel

    Lepidium-plantor. Foto. Här hittar du material från Mistra Biotech, ett forskningsprogram om bioteknik i växtförädling och djuravel för hållbar och konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelsproduktion i Sverige. P
  • Dricksvatten och hälsa

    Foto av en mamma med bebis som tar vatten ur kranen. Vi konsumerar i genomsnitt två liter dricksvatten per dag. Men hur hälsosamt är ditt dricksvatten? SLU tar fram kunskap för beslutsfattare och vattenbransch som stödjer arbetet med säkrare dricksvatten och framtidens vattenrening.
  • Food Systems

    De globala miljömålen på en tallrik. Illustration från Food Systems Summit. Under 2021 gjorde världen en kraftansträngning kring hållbara livsmedelssystem med FN-konferensen Food Systems Summit. På den här temasidan finns relaterad kunskap från SLU som rör forskning, kunskap, samarbeten och dialoger kring hur vi uppnår ett hållbart globalt livsmedelssystem.
  • Frukt- och grönsaksåret

    Morötter, citrusfrukter och tomater. Foto. FN har utropat 2021 till International Year of Fruit and Vegetables. SLU uppmärksammar detta med en temasida om frukt, bär och grönsaker och forskning vid SLU.
  • Ät ute - din digitala utflyktslåda

    Ett sällskap med gamla och unga personer har picknick vid en å. Foto. Välkommen att upptäcka spännande natur i Uppsala län och varför inte ha en picknick med mat som kommer från landskapet? Här har vi samlat inspiration och tips i en digital utflyktslåda, för att i ett regionalt samarbete lyfta och uppmärksamma Friluftslivets år - tema juni äta ute.
  • Livsmedelsvetenskap

    in-vitro-odling av växter. Foto. Forskning inom livsmedelsvetenskap vid SLU omfattar en mängd olika områden, alltifrån egenskaper hos råvaror och förädling av grödor till kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet, men även områden som marknadsföring, innovation och företagsledning.
  • Hållbar matkonsumtion

    En familj med två barn äter middag. Foto. Maten och vår matproduktion står för ett stort klimat- och miljöavtryck. Hur ska vi tänka för att minska det avtrycket? Och hur kan politiken och samhället hjälpa individen att göra hållbara val?

Matologi

Populärvetenskapliga artiklar om forskning som presenterats på Matologi, en matfestival som anordnades av SLU under åren 2015-2019.

Matkultur året runt

Påskägg, våfflor, semlor, julmat, sill och mycket mer. Här kan du läsa måltidforskarens Richard Tellströms krönikor kring säsongens mat.

Målade påskägg. Foto.
Publicerad: 08 maj 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…