Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion

Senast ändrad: 17 april 2024
Omslag till policy brief om biogas.

Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas vilket skulle bidra till ett hållbart livsmedelssystem och öka försörjningstrygghet av mat och förnybar energi. Denna policy brief ger en rad rekommendationer på åtgärder som syftar till att stärka svensk produktion av biogas och biogödsel samt tydligt belysa behovet av tvärsektoriell samordning.

Genom inhemsk produktion av förnybar biogas och biogödsel ökas möjligheten till hållbar svensk matproduktion. Dessutom produceras biogas av restprodukter från lantbruk och livsmedelsindustri, vilket ökar lantbrukets lönsamhet, resiliens och minskar utsläpp av växthusgaser. Trots många uppenbara fördelar hämmas idag utvecklingen av biogassystemet av att dess olika värden och positiva effekter faller inom olika samhällssektorer och politikområden, bland andra inom klimat, miljö och energi, matförsörjning och jordbruksfrågor.

Idag produceras 2,3 TWh svensk biogas men det finns en stor outnyttjad potential. Med ökad sortering av livsmedelsavfall och utnyttjande av organiska avfallsströmmar som inte används idag (framförallt gödsel och grödor som inte konkurrerar med livsmedelproduktion) skulle Sveriges biogasproduktion kunna öka till 7-10 TWh inom bara några år. För den enskilda gården ger biogasproduktion möjligheter att ersätta fossil fordonsbränsle i arbetsmaskiner alternativt kan gården bli självförsörjande på el och värme. Dessutom skulle biogödseln kunna täcka en betydande del av lantbrukets kväve- och fosforbehov.

Utbyggnad av biogasproduktionssystemen ger i förlängningen ytterligare nyttor, som stärkt energi- och matsäkerhet i händelse av kris och beredskap, regionalekonomisk utveckling, fler gröna jobb och renare miljö.

Denna policy brief syftar till att ge forskningsbaserade rekommendationer på hur vi bidrar till att trygga nationell matförsörjningen genom att öka inhemsk biogas- och biogödselproduktion.

Policy briefen är framtagen i ett samarbete mellan forskare vid SLU och Linköpings universitet. Alla författarna ingår också i Biogas Solutions Research Center (BSRC).

Publ. 2024. Policy brief från SLU Future Food:Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion