Kostråd i praktiken - så skapar vi matvanor som håller

Senast ändrad: 21 maj 2025

Våra matval får stora konsekvenser för folkhälsan, livsmedelssystemets hållbarhet, och i förlängningen också landets beredskap inför kriser. Kostråden pekar ut riktningen för hur vi bör äta för hälsan och miljön. Men mat är också kultur och känslor. Om kostråden ska få genomslag måste de förankras i människors vardag, kultur och sammanhang.

Maten vi äter är ett personligt val – men ändå inte, för mat är kultur och gemenskap. Det vi väljer, och väljer bort, styrs av normer, värderingar, traditioner, livsstil, kunskap, intressen, ekonomi, de matmiljöer vi rör oss i och av de marknadsföringskampanjer som ständigt omger oss.

Tyvärr är maten sällan samtidigt hälsosam, billig och bekväm. Ofta väljer vi det enkla och billiga före det som är bra för vår hälsa och därför ökar de matrelaterade sjukdomarna. Dagens livsmedelssystem har också stor påverkan på klimat, biologisk mångfald, mark- och vattenkvalitet, djurvälfärd och arbetsvillkor – och är dessutom sårbart för olika slags kriser.

För att uppnå samhällets uppsatta hälso-, miljö- och klimatmål måste matvalen bli mer hälsosamma och livsmedelssystemen mer hållbara. Det måste vara lätt, bekvämt, prisvärt och gott att äta hälsosam och hållbar mat. Livsmedelssystemets alla aktörer, såväl producenter och livsmedelsföretag som dagligvaruhandeln, restauratörer och det offentliga, har här ett ansvar. Det är viktigt att förstå individernas drivkrafter och utifrån det skapa förutsättningar för att matvanorna kan ändras. Kostråd fungerar helt enkelt inte om man inte tar hänsyn till matkulturen.

Denna policy brief listar ett antal insikter och förslag baserade på en systematisk sammanställning av faktorer som förklarar konsumenters matval.

Publ. 2025: Policy brief från SLU Future Food: Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller

Författare och kontaktpersoner

Fredrik Fernqvist, universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle, SLU
fredrik.fernqvist@slu.se

Sara Spendrup, universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle, SLU
sara.spendrup@slu.se

Richard Tellström, etnolog och docent i måltidskunskap, SLU Future Food.
richard.tellstrom@telia.com