Robusta små mjölkgårdar – i hela Sverige i både freds- och kri(g)stid

Senast ändrad: 09 juni 2025

Lokal livsmedelsproduktion med mjölkkor och nötkreatur är viktiga resurser i kris- och krigstider. En fungerande produktion spridd över hela landet är dock ingenting vi kan skala upp när krisen redan inträffat. Därför behövs stödåtgärder för att små mjölkgårdar ska få bättre förutsättningar att överleva och bidra till en hållbar och robust livsmedelsproduktion i hela Sverige redan i dag.

Stora delar av Sverige består av skogs- och mellanbygd som inte passar för storskaligt jordbruk men som är väldigt bra för vallodling och bete. Nötkreatur är viktiga för att hävda betesmark och bidrar till kulturlandskap, biologisk mångfald, kolinlagring och cirkulära kretslopp. De har också varit, och är även i dag, en viktig resurs i kristider.

Under de senaste 40 åren har antalet mjölkgårdar minskat med över 90 procent, och det är framför allt små gårdar som lägger ner (1). Det minskade antalet leder till att marker växer igen, vilket försämrar både för biologisk mångfald och landets beredskap. En hållbar utveckling inom mjölkproduktionen kräver styrning och långsiktiga politiska åtgärder. Det behövs lyhördhet inför de behov som lantbrukarna själva ser, utan att bortse från vad forskning visar och hållbarhetsutmaningarna kräver.

För att vända utvecklingen behöver små mjölkgårdar ekonomisk bärkraft, förbättrad arbetsmiljö och en minskad administrativ börda – men det behövs också ökad kunskap om livsmedelsproduktion i samhället. Den här policy briefen föreslår åtgärder som kan ge små mjölkgårdar förutsättningar att överleva och bidra till en robust livsmedelsproduktion i hela Sverige.

Publ. 2025: Policy brief från SLU Future Food: Robusta små mjölkgårdar – i hela Sverige i både freds- och kri(g)stid

Författare och kontaktperson

Lisa Ekman, forskare
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
lisa.ekman@slu.se

Medförfattare

Brian Kuns, SLU; Nina Lind, SLU; Ulrika Nordling, SVA och SLU; Ylva Persson, SVA och SLU; Nils Fall, SLU; Gabriela Olmos Antillón, SLU; Pernilla Tidåker, SLU.