Fakta
Ort: Uppsala
Lokal: Aulan
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 17 oktober 2023
–
Varmt välkommen till årets Mjölkvecka där vi lyfter möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion. Vi diskuterar utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen. Den 25 oktober arrangeras en fysisk konferens i Uppsala (som även sänds digitalt) och resten av veckan arrangeras olika digitala aktiviteter.
Under konferensen den 25 oktober redovisar forskarna i programmet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" sina resultat från projektet som startade 2019. Forskningsprogrammet sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Förutom konferensen arrangeras digitala aktiviteter kring mjölkproduktion under veckan, se det detaljerade programmet nedan.
Den 24 oktober arrangeras Jordbruksekonomisk konferens 2023 på SLU i samma lokal och där diskuteras bland annat mjölkens ekonomi. Passa på att delta även här!
Lokal: Aulan på SLU i Uppsala alternativt digitalt
Moderator: Malin von Essen
10.00-10.25
Vallfoder till kor
Elisabet Nadeau, Hushållningssällskapet i Sjuhärad och SLU
10.35-11.00
Alternativa grovfoder – ångexploderat björkspån och ensilerad vass
Torsten Eriksson & Bengt-Ove Rustas, SLU
Läs mer om webbinarierna 23 oktober här.
10.00-10.25
Avel för bättre fruktsamhet
Patricia Ask-Gullstrand, SLU
10.35-11.00
Ljus till kor
Sofia Lindkvist, SLU
Läs mer om webbinarierna 26 oktober här.
Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food. Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Totalt ingår sex olika forskningsprogram med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE. Programmet, som startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).
Margareta Emanuelson
Universitetslektor, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Koordinator för Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Margareta.Emanuelson@slu.se, 018-67 16 49, 0703-35 74 70