Hoppa till huvudinnehåll

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk

Vi skapar förutsättningar och generar ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion.

En kalv och en ko utomhus. Foto.

Från ko till kostrekommendation

Forskningsprogrammet sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. I programmet finns sex projekt från tre forskningsmiljöer: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE). Projekten startade under 2019 och pågår till december 2023.

Nyheter

Välkommen till Mjölkveckan 2023!

På Mjölkvecka lyfter vi möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion. Den 25 oktober arrangeras en fysisk konferens i Uppsala (som även sänds digitalt) och 23 & 26 oktober hålls webbinarier.

Närbild på ett koansikte. Foto.

Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan – hur tar vi hänsyn till allt?

Marta Bianchi från RISE presenterar slutsatser och framåtblickar från projektet ”Nutrition- och hälsoindikatorer som komplement till livscykelanalyser”.

Mjölk hälls i en skål med frukostflingor. Foto.

En djupdykning i mjölken

Vi svenskar har ett särskilt förhållande till mjölk. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms djupdykning i mjölken.

Ett mjölkglas utomhus. Foto.

Mjölk och mejeri i ett föränderligt samhälle

Fram till 1900-talets mitt fanns det mjölkkor på i stort sett alla gårdar i Sverige. Läs Carin Martiins historiska tillbakablick om kor och mjölkproduktion i Sverige.

Svartvit bild av en kvinna med mjölkflaskor inomhus. Foto.

Mjölkpriset – mer än bara utbud och efterfrågan

Hur bestäms egentligen mjölkpriset? Vad är det som gör att Arla kan betala 3-4 kr litern för mjölken? Helena Hansson, professor vid Institutionen för ekonomi reder ut.

Mjölk hälls i ett glas. Foto.

Tillsammans skapar vi förutsättningar för en mer hållbar mjölkproduktion

I projektet deltar SLU, Chalmers och RISE. SLU är koordinator och projektet finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Publicerad: 04 september 2023 - Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se
Loading…