SLU-nyhet

”Du behöver kött – bli inte vegetarian”

Publicerad: 22 januari 2019

På norra halvklotet hade civilisation aldrig blivit möjlig utan kött och fisk. Det skriver SLU-forskarna Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson och Jana Pickova i en debattartikel i Metro.

”Det är för lite energi i rötter och bladväxter, och det är omöjligt att samla in och lagra för att klara av de mycket långa vintrarna. Även i dag är kött och fisk en naturlig del av en balanserad nordisk kost, liksom Masaiernas kost i tropiska Afrika.”

”Kött och fisk är värdefulla källor till protein, som utgör ca 20-25 procent av köttet. Men det är inte bara den totala mängden protein som är viktig utan också proteinets kvalitet. Protein består av 20 olika aminosyror. Nio aminosyror är essentiella, som innebär att de måste tillföras med kosten. Köttets och fiskens högvärdiga protein tas lättare upp av kroppen än protein från vegetabilier”, heter det bland annat i artikeln.

”Det är inte att undvika kött som är målet med vår livsmedelskonsumtion, utan en varierad nordisk kost, där alla livsmedel ingår och där hör både kött och fisk hemma”, avslutar forskarna sitt debattinlägg.

https://www.metro.se/artikel/debatt-du-beh%C3%B6ver-k%C3%B6tt-bli-inte-vegetarian


Kontaktinformation