SLU-nyhet

Ny bok: Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar.

Publicerad: 03 februari 2020
Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar.

Nationella genbankens nya bok porträtterar fem äpplesorter från varje klonarkiv jämte fem norrlandssorter. I dag finns fjorton lokala klonarkiv för frukt från Skåne i söder till Dalarna i norr och ett femtonde på gång i Västerbotten. Det är sålunda 75 äpplesorter som valts ut, fotograferats och beskrivits av klonarkivsvärdarna.

De 75 äpplesorterna porträtteras i bild och text med en sort per uppslag. För varje sort ges en kort historik och en pomologisk beskrivning som bland annat innefattar fruktens kännetecken, smak och mognadstid. Likaså finns tips om sorternas användning. Listan av sortporträtt innehåller allt från svenska klassiker som 'Sävstaholm' och 'Åkerö' till mindre kända lokalsorter som 'Dottevik-Inga' och 'Snilsäpple'.

Med boken vill vi lyfta fram klonarkivens bevarandearbete och ge exempel på den rika mångfald som äldre äpplesorter representerar. 


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se