SLU-nyhet

Forskarna om tonfiskens återkomst: ”Vi har fått en andra chans”

Publicerad: 31 oktober 2021
Stor fisk hoppar ovanför vattenytan. Foto.

I dag dyker den blåfenade tonfisken upp i SVT:s naturdokumentär Fiskarnas rike och sprider hopp med sin återkomst till svenska vatten. Många vill veta mer om den forskning SLU gör om denna magnifika varelse. Vi kollade läget med forskarna Gustav Hellström, Andreas Sundelöf och Tomas Brodin!

Varför startade tonfiskforskningen?

– För några år sedan började det dyka upp storvuxen blåfenad tonfisk längs Svenska västkusten. Tonfisken har ju varit borta från våra vatten sedan 1960-talet, och arten har varit starkt hotad i Atlanten på grund av överfiske. För 15 år sedan styrdes förvaltningen upp och kvoterna minskade. Vi tror alla blev lite förvånade över hur snabbt arten återhämtade sig. Vi ser ju en ökning längs hela Nordeuropa, men särskilt roligt är ju att fisken även hittat upp till kalla Norden. Vi har fått en andra chans!

Vad är det ni vill veta?

– Vi vill egentligen få väldigt grundläggande kunskap om var de kommer ifrån, kunna identifiera lekområden, överlevnad och vandringsvägar i Atlanten. Det är baskunskap som vi behöver för att bättre kunna förvalta och bevara de här fiskarna.

Vad har ni sett hittills?

– Det är verkligen rätt fantastisk data som vi har fått. Vi börjar få en tydlig bild över hur dessa fiskar vandrar över Atlanten, migrationscykeln över året, deras öde och beståndstillhörighet. Vi är i full fart med att vetenskapligt publicera våra första rön, och ser fram emot att dela med oss av allt detta.

Vad är målet med forskningen?

– Det ultimata målet är att kunna skydda och uthålligt förvalta den blåfenade tonfisken i våra vatten. Tonfisken representerar något spektakulärt och fantastiskt i våra svenska hav, och visar att klok förvaltning verkligen kan leda till förändring när den implementeras. Men vi kan inte ta för givet att tonfisken kommer dyka upp utanför våra kuster varje år! Det är en eftertraktad fisk, och fiskekvoterna är nu återigen uppe på rekordnivåer.

Den här typen av forskning bygger ytterligare biologisk kunskap och förståelse av hur de här fiskarna nyttjar de yttre delarna av sitt enorma utbredningsområde. Det stärker förutsättningarna för en hållbar framtid för tonfisken och Sveriges roll i den internationella förvaltningen.

Flera människor hanterar en stor fisk med förtäckta ögon.
Här får tonfisken sändaren som gör det möjligt för forskarna att lära sig mer om deras liv och hur de rör sig över haven. Foto: Elin Wärm, SLU