SLU-nyhet

Dags för hajsläpp

Publicerad: 27 juni 2022
Närbild liten haj i vatten.

I snart 20 år har Havets hus i Lysekil fött upp och släppt ut småfläckig rödhaj i Gullmarsfjorden, i morgon är det dags igen. Nytt för i år är att forskare från SLU försett hajarna med sändare som ska bidra med kunskap i bevarandearbetet.

Småfläckig rödhaj är fredad och får inte fiskas. Arten är klassad som livskraftig, men för att stärka beståndet har Havets hus sedan 2003 släppt ut cirka 140 hajar. I år har de tolv hajar som släpps ut en liten sändare inopererad i buken.

- Sändarna skickar ut signaler som tas upp av mottagare som vi placerat i och omkring Gullmarsfjorden. När en haj passerar får vi reda på vilken individ det är, men också hajens acceleration, alltså hur aktiv den är, på vilket djup hajen simmar och dess temperatur, säger Petter Lundberg, postdoktor vid SLU.

När forskarna analyserar informationen kan de sedan se hur hajarna rört sig och vilka habitat de använt under olika tider.

- Vi vill bland annat förstå hur dessa hajar beter sig och vilka livsmiljöer de föredrar. Kunskap som sedan kan användas i bevarandearbetet av dessa fredade fiskar, säger Petter Lundberg.

 

 

De småfläckiga rödhajarna är omkring fyra till fem år gamla när de släpps ut från akvariet i Havets hus. Inför släppet märks de också med en yttre markering, som gör återfångstrapporter möjliga. Hajarna fångas ibland som bifångst och när det händer ska de släppas tillbaka, men Havets hus vill också ha en rapport om var hajen fångades.

Hittills har Havets hus fått in 11 rapporter som visar att några hajar har stannat kvar i Gullmaren, medan andra har simmat längst med västkusten: från Fjällbacka i söder, till Tønsberg, Norge, i norr.

Följ hajsläppet live

Tisdagen 28 juni kl. 14.00 är det dags att släppa iväg hajarna. Du kan följa släppet live här.

Befinner du dig i närheten av Lysekil så är du välkommen till bryggan utanför Havets hus.

Fakta:

Arbetet med småfläckig rödhaj är ett samarbete mellan Havets hus och Världsnaturfonden, WWF, och är en del i arbetet för att bevara ekosystemet och värna om havet. Läs mer om arbetet här.