SLU-nyhet

Skogen & Människan – ny podd från SLU

Publicerad: 06 mars 2024
Hjalmar Laudon, Daniel Stjärna och Björn Ferry under en poddinspelning .Foto: Henrik Karmehag

Människor har levt av skogen och med skogen i hundratals år, men vilken roll kommer den att spela i framtiden? Nu lanserar SLU en podd om skogens mest brännande frågor. Det första avsnittet handlar om hotet mot vintern.

De flesta har någon slags relation till den; många vistas i skogen eller längtar dit, andra bygger sin altan eller värmer sitt hus med virke och ved från skogen. Skogen skapar starka känslor och heta debatter. Vid SLU finns forskning om många olika perspektiv på skogen, och det är denna aktuella forskning som står i centrum i Skogen & Människan.

Vi vet att det finns mycket forskning som aldrig syns i debatten. Med podcasten vill vi folkbilda men också ge lyssnarna möjlighet att bilda sina egna uppfattningar om skogsfrågor, säger Pernilla Christensen, prodekan vid fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.

I första avsnittet ger vi oss ut i ett snötungt skogslandskap på jakt efter den sista vintern. Skidskytten och författaren Björn Ferry slår följe med professor Hjalmar Laudon, som berättar hur klimatförändringarna redan påverkar våra vintrar och vad det får för konsekvenser under resten av året.

Redan nu sker dramatiska förändringar som kan vara svåra att se med blotta ögat, till exempel påverkas grundvattnet, säger Hjalmar Laudon. Det är viktigt att försöka förstå hur klimatförändringarna kommer att påverka skogen.

Björn Ferry har tillsammans med sin familj satt målet att bli fossilfria 2025. För honom är skogen både pensionsförsäkring och ett stort intresse. När det gäller de stora frågorna om klimat, biologisk mångfald och mänsklighetens framtid ser han skogen, och hur människan förhåller sig till den, som helt avgörande.

Skogsdebatten domineras av miljörörelsen och skogsindustrierna. Jag tycker verkligen att det är på tiden att forskningen får mer plats. Innan man kan diskutera ditten och datten måste man veta hur saker förhåller sig. Förhoppningsvis kan podden bidra till att täppa igen det djupa diket i skogsdebatten och därmed släppa ut mindre skit i atmosfären.

Under 2024 släpps åtta avsnitt, fyra under våren och fyra under hösten. Programledare för podden är Daniel Stjärna, kommunikatör vid SLU och med en bakgrund som radiojournalist på Sveriges Radio.


Kontaktinformation

Pernilla Christensen, prodekan vid fakulteten för skogsvetenskap, miljöanalysspecialist vid institutionen för skoglig resurshushållning/Avdelningen för landskapsanalys, SLU
pernilla.christensen@slu.se, 090-786 85 27, 070-633 73 86

Annika Mossing, kommunikatör
Fakulteten för skogsvetenskap, SLU
annika.mossing@slu.se, 0727-10 39 44