Nyhet

Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen

Publicerad: 07 maj 2025
Händer håller upp ett rotsystem med jord. Foto.

I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och mikroorganismer kan bli avgörande för framtidens växtförädling.

I en översiktsartikel i Trends in Plant Science har forskare från SLU tillsammans med forskare från andra universitet gått igenom vad vi vet om jordmikrober och hur de påverkar våra grödor. Det visar sig att de små organismerna kring rötterna – som bakterier och svampar – spelar en viktig roll i att skydda växterna, hjälpa dem ta upp näring och klara stress, som torka eller sjukdomar.

– Vi har förädlat grödor i tusentals år, men ofta glömt bort mikroberna som lever med dem. Genom att förstå och ta vara på det här samarbetet kan vi skapa ett jordbruk som både är tåligare och mer hållbart, säger Sangam L. Dwivedi, en av forskarna bakom studien.

Dags att förädla växter med mikrober i åtanke

Idag kan forskare hitta gener i växterna som påverkar vilka mikrober som samlas runt deras rötter. Det öppnar dörren för att i framtiden kunna förädla växter som är extra bra på att "locka till sig" nyttiga mikroorganismer.

– Vår artikel sammanställer hur mikrober påverkar växthälsa, stresstålighet, näringsupptag och produktivitet. Det är dags att vi gör dem till en del av växtförädlingen, säger SLU-forskaren Ramesh Vetukuri.

Tack vare ny teknik, som till exempel metagenomik och syntetiska mikrobialla samhällen, kan forskarna nu undersöka både växternas och mikrobernas arvsmassa och se hur de fungerar tillsammans. De kan också testa olika blandningar av mikrober för att hitta de mest gynsamma.

– Tanken att förädla växter inte bara för deras egenskaper, utan för deras förmåga att samarbeta med mikrober, är superintressant. Särskilt när klimatet förändras kan det avgöra om skörden lyckas eller misslyckas, säger Ramesh.

Bevara mikrober – inte bara växter

För att lyckas med det här måste vi också ta hand om de mikrober som finns i naturen, både hos vilda växter och våra vanliga grödor. Vilda växter har ofta kvar ett mer mångsidigt mikrobiom eftersom de har utvecklats i tuffa miljöer under lång tid. Odlade växter har däremot gått igenom hård förädling, vilket ibland gjort att de tappat viktiga mikrobsamarbeten.

– Om vi ska kunna föda världen på ett hållbart sätt måste vi börja se växten och dess mikrobiella vänner som ett team. Det är extra viktigt för småjordbruk på det södra halvklotet, där man ofta odlar utan konstgödsel och bekämpningsmedel, säger SLU-professor Rodomiro Ortiz.


Kontaktinformation

En man med mörkt hår och glasögon i laboratoriemiljö. Foto.

Ramesh Vetukuri
Universitetslektor på institutionen för växtförädling
ramesh.vetukuri@slu.se
Telefon: 040-41 53 40