Mjölkningsteknik

Senast ändrad: 26 januari 2024
Närbild på mjölkmaskin och juver. Foto.

Målet är att förbättra mjölkningsteknik och mjölkningsrutiner så att juvret töms på ett sätt som är skonsamt för korna och stimulerar mjölkbildningen på bästa möjliga sätt.

Vår institution har lång tradition av forskning om mjölkning med syftet att förbättra mjölkningsteknik och mjölkningsrutiner så att juvret töms på ett sätt som är skonsamt för korna och stimulerar mjölkbildningen på bästa möjliga sätt. Mjölkningstekniken och rutinerna kring mjölkningen har även stor betydelse för juverhälsan och arbetet med att mjölka korna måste även vara utformad så att arbetsmiljön är bra för den personal som arbetar med detta.

I vår försöksbesättning på Lövsta lantbruksforskning mjölkas korna huvudsakligen automatiskt, i mjölkningsrobot eller en automatiserad mjölkningskarusell. Med hjälp av avancerad teknik anpassas mjölkningen till mjölkmängden och mjölkflödet i varje enskild juverdel. Våra studier omfattar såväl hur ofta korna skall mjölkas och vad som händer om en mjölkning hoppas över som detaljer i funktionen i mjölkningsmaskinerna. Dessa projekt bedrivs nästan alltid i nära samarbete med företag och av hänsyn till utveckling av nya produkter kan pågående projekt inte presenteras i detalj.


Kontaktinformation