Överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och SLU

Senast ändrad: 27 maj 2025

Västra Götalandsregionen och SLU har inom ramen för Västra Götalandsregionens satsning på de gröna näringarna i Västsverige gjort en överenskommelse om en framtidssatsning på tre områden. Ett av områdena är nöt- och lammköttsproduktion. Fokus var under åren 2014-2017 på hållbar produktion och konsumtion av animalieprodukter, under åren 2018-2020 konkurrenskraftig och klimatanpassad produktion, under åren 2021-2024 på att nå tillämpning av nya forskningsrön och från 2025 på cirkulär köttproduktion. Arbetet sker i samproduktion med Agroväst och Hushållningssällskapet Sjuhärad.

Kor på bete

Syfte

Syftet med projektet är att bidra till en stärkt livsmedelsförsörjning inom Västra Götalandsregionen genom att finna innovativa vägar till en mer konkurrenskraftig animalieproduktion i cirkulära system som gynnar biologisk mångfald och har liten klimatpåverkan.

Genomförande

I projektet ingår ett antal forsknings- och utvecklingsaktiviteter som syftar till att skapa, förmedla och implementera kunskap.

Multifunktionella produktionssystem för nöt- och lammkött

Aktiviteten ökar kunskapen om system som kombinerar hävd av naturbete med bevarande av biologisk mångfald och god skogsproduktivitet, alltså system som ger både livsmedel, biobaserade material och förnyelsebar energi. Det bidrar till fler betande djur och efterlevnad av lagen om återställande av natur. Frågor som belyses är t ex djurens tillväxt och produkter, naturvård, skogens produktion och betesskador. Användning av s k miljö-DNA för att optimera biologisk mångfald i natur- och skogsbetesdrift kommer att utvärderas.

Vallfoder i nytt klimat

I aktiviteten undersöks nya alternativa vallgrödor, som fungerar i ett nytt klimat med mer extremväder och därmed ger en mer resilient foderodling. Potentialen hos den nya grödan s k flerårigt vete som grovfoder kommer att utvärderas. Växtförädling av befintliga vallgräs med en ny metod, s k genomisk selektion, kommer att undersökas, där fokus är på fibersmältbarhet hos gräsen. En del kommer att handla om optimerad skördetidpunkt hos torktålig majs.

Näringslära mjölkkor och slaktungnöt

I aktiviteten studeras samband mellan den genetiska potentialen för fodereffektivitet och metanemissioner från fodersmältningen hos mjölkkor och deras kalvar. Det planeras även för utveckling av en metod att mäta nötkreaturs foderintag genom att mäta gassammansättningen i deras utandningsluft. Aktiviteten leder till mer kostnadseffektiva djur med lägre metanutsläpp.

Förlängd utevistelseperiod

En experimentell studie om förlängd utevistelseperiod för får kommer att genomföras på SLU Götala nöt- och lammköttsforskning. Studien fokuserar på tackor och deras välfärd. Om resultaten faller väl ut kan det leda till ett förenklat regelverk med tillåten utedrift av får hela eller delar av vintern. Goda exempel på gårdar som använder särskilda grödor vid en förlängd betesperiod kommer att inventeras. Den förlängda utevistelsen ger lägre kostnader.

Företagsledning

I en nyligen framtagen rådgivningsmodell, Företagslyft nöt och lamm, förser rådgivare grupper av köttproducenter med verktyg för att identifiera slöserier och risker i sin verksamhet och coachar lantbrukarna till ett kontinuerligt förbättringsarbete avseende t ex foder, avel och djurhälsa. Modellen ökar företagens konkurrenskraft och motståndskraft vid kriser och kommer nu att vidareutvecklas för användning på egen hand av enskilda eller grupper av lantbrukare. Utvecklingsprocessen och lantbrukarnas lärande kommer att beforskas. Därutöver kommer olika affärsmodeller för nöt- och lammköttsproduktion att utvärderas.

Fördelning av klimatpåverkan

Det traditionella sättet att metodmässigt fördela de betande nötkreaturens och fårens klimatpåverkan enbart till köttet kommer att ifrågasättas och diskuteras. Genom att omsätta djurens andra nyttor, såsom t ex bevarande av biologisk mångfald och livsmedelsberedskap, till monetära termer kan klimatbelastningen fördelas på samtliga nyttor djuren skapar. Diskussionen ger underlag till metodutveckling inom s k livscykelanalys och ökar medvetenheten om djurens alla nyttor.

Övrigt

Beroende på hur andra ansökningar beviljas kommer aktiviteter även att kunna ske t ex inom bioraffinering, företagsaspekter på skogsbete i ett torrare klimat samt beredskap och livsmedelsförsörjning.

Läs mer

De specifika projekt som delfinansieras från överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och SLU återfinns på egna projektsidor.

Kontaktperson

Kontaktperson och projektledare är Anna Hessle.


Kontaktinformation

Anna Hessle, Forskare FLK
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Nöt- och lammköttsproduktion
anna.hessle@slu.se, +4651167143