Ur SLU:s kunskapsbank

Mer artros hos tjockare och större katt

Senast ändrad: 30 april 2025
Vit, stor katt. Foto

Större, tjockare katter har mer artrosförändringar än mindre, smalare katter. Det framgår av nya forskningsresultat från SLU.

Artros är vanligt hos katt. Sjukdomen ses framför allt hos äldre katter, men varför katten drabbas är ofta oklart. I denna studie undersökte forskare på SLU om det fanns samband mellan artros, mängden kroppsfett och kattens kroppsstorlek. I studien undersöktes 72 katter med helkropps-datortomografi. Genom undersökningen utvärderades förekomsten av artros i hela kroppen (det vill säga kattens totala artrosbelastning) och graden av artrosförändringarna. Datortomografi användes också för att bestämma kattens totala mängd kroppsfett och dess skelettstorlek. Genom blodprov avlästes ämnen relaterade till ämnesomsättning av fettvävnad och bentillväxt.

Artros förekom hos majoriteten av katterna, oftast i höftlederna, följt av armbågs- och knäleder. Artros i ryggkotpelaren var också vanligt och drabbade oftast bröstryggen. Den totala artrosbelastningen var högre hos större, tjockare katter jämfört med mindre, smalare katter. Resultaten visade också att ökad mängd kroppsfett var en riskfaktor för artros i handlovsleder, armbågs-, knä- och höftleder. Ökad kroppsstorlek var dessutom en risk för artros i handlovsleder. Fynden tyder på att det kan vara fördelaktigt att inte låta katten bli överviktig för att minska risken för artros, speciellt om katten är stor. Kattens totala artrosbelastningen återspeglades i blodkoncentrationer av insulinliknande tillväxtfaktor 1 , förkortad IGF-1, men orsakerna till detta samband undersöktes inte i studien.

Studien fick finansiellt stöd från Agria och Svenska Kennelklubben Forskningsfond.

Länk till publikationen

Ley, C.J., M. Strage, E., Stadig, S.M. et al. Associations between body composition, metabolic mediators and osteoarthritis in cats. BMC Vet Res 21, 103 (2025). 


Kontaktinformation