Hoppa till huvudinnehåll

Mat och hälsa

Kvaliteten på råvaror från grödor och husdjur är nära kopplad till hur odlingen eller uppfödningen bedrivs. De hygieniska aspekterna på livsmedel, och hur människor kan bli sjuka via maten, är områden med direkt tillämpning i vår vardag. Livsmedelsforskarna vid SLU tar bl.a. fram nya metoder för att analysera livsmedel med tanke på kostfibrer, stärkelse, vitaminer, antioxidanter, härskningsprodukter, antibiotikarester, mörhet m.m. Forskningsrön om växter och djur från både gentekniken och veterinärmedicinen kan ofta öka förståelsen för människan och hennes hälsa. Grisens arvsmassa är exempelvis mycket lik människans. Skogars och trädgårdars läkande effekt på utbrändhetssymptom är också ett forskningsområde inom SLU.


Det finns 39 sidor som är taggade med Mat och hälsa:

Covid i avloppsvatten

Hur smittspridning av olika sorters influensa varierar, går att följa med hjälp av provtagning av avloppsvatten. På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar flera personer med dessa analyser. Här

Akvakulturens möjligheter och utmaningar

Säg ”jordbruk” och alla får en bild av vad du pratar om. Men säg ”vattenbruk” eller ”akvakultur”, och associationerna blir nog inte lika tydliga. Akvakultur har stor potential att växa, eftersom vår

Nosar i jakt på fruktträdskräfta

Mindre skördar och sämre kvalitet på äpplena, det är några effekter av fruktträdskräftan, den mest förödande sjukdomen i svenska äppelodlingar. För att hitta smittan i ett tidigt skede tränas nu

Mjölkningsrutinerna påverkar tankmjölkens mikroflora

Mjölkens innehåll av mikroorganismer, den s.k. mikrofloran eller mikrobiotan, är en viktig faktor vid produktionen av ost av god kvalitet. För lagrade ostar är tankmjölkens innehåll av vissa

Havre ökar andelen omättade fettsyror i mjölken

Vilka fettsyror som ingår i mjölkfettet kan ha betydelse för mjölkkonsumentens hälsa. Fettsyrasammansättningen påverkas delvis av kornas foderstat, där korn och havre är vanliga ingredienser.

Framtiden för kött

Vi människor är de enda djuren i världen som medvetet väljer mellan om vi ska äta kött eller inte. Att kött är näringsrik föda som våra kroppar är väl anpassade för är bortom diskussion. Men en rad

Stoppar mängden PFAS i omlopp

PFAS är kemikalier som både är skadliga för hälsan och svåra att bryta ner. Människor kan exponeras för PFAS på flera olika sätt, bland annat genom att dricka kranvatten. Eftersom dricksvatten är

Botildenborg 2

Trädgårdens trygga miljö, med inspirerande omgivning och praktiska arbetsuppgifter, kan påverka livet för den som under många år levt i utanförskap eller arbetslöshet. Det visar en studie av

Kurser

Att studera med SLU Meny är ett sätt att få närmare kontakt med universitet och högskola. Våra webbaserade kurser gör det möjligt för dig att utbilda dig samtidigt som du finns kvar på jobbet.

Digerdöden inte lika utbredd som man tidigare trott

Pollendata från 19 europeiska länder visar att även om digerdöden hade en förödande inverkan i vissa regioner, upplevde delar av Europa försumbar eller ingen påverkan alls. Delar av Skandinavien

Samarbeten mellan SLU och låginkomstländer förbättrar vattenanvändningen i jordbruket

Genom samarbete med universitet i låginkomstländer runt forskning och utbildning bidrar vi till globala mål om mat säkerhet och hållbar utveckling. Här berättar vi om några sätt SLU arbetar med att

Nanopartiklar

Nanopartiklar finns i allt från solkräm till båtfärg och dieselbärnsle. Men är de här partiklarna farliga för miljön och hälsan? Forskare från mark och miljö gör ett djupdyk i forskningen kring detta

Loading…