Mat och hälsa
Kvaliteten på råvaror från grödor och husdjur är nära kopplad till hur odlingen eller uppfödningen bedrivs. De hygieniska aspekterna på livsmedel, och hur människor kan bli sjuka via maten, är områden med direkt tillämpning i vår vardag. Livsmedelsforskarna vid SLU tar bl.a. fram nya metoder för att analysera livsmedel med tanke på kostfibrer, stärkelse, vitaminer, antioxidanter, härskningsprodukter, antibiotikarester, mörhet m.m. Forskningsrön om växter och djur från både gentekniken och veterinärmedicinen kan ofta öka förståelsen för människan och hennes hälsa. Grisens arvsmassa är exempelvis mycket lik människans. Skogars och trädgårdars läkande effekt på utbrändhetssymptom är också ett forskningsområde inom SLU.

Tidpunkten för nytt bete påverkar mjölkproduktionen
För ekologiska mjölkbönder är betesdriften viktig, och en bra betesstrategi påverkar hela systemets effektivitet. När på dygnet korna får tillgång till nytt bete kan ha betydelse, eftersom både

Covid i avloppsvatten
Hur smittspridning av olika sorters influensa varierar, går att följa med hjälp av provtagning av avloppsvatten. På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar flera personer med dessa analyser. Här

HalloweenOchPumpa
Pumporna och halloween både lyser upp och kittlar fantasin när höstmörkret rullar in. Traditionen är relativt ny i Sverige så högtidens mat är inte det vanliga sill, knäckebröd och snaps utan snarare

Släng inte kycklingfilé i onödan
Mycket mat som har passerat bäst före-datum slängs, fastän den är ätbar. Kött som slängs i onödan innebär stor klimatpåverkan. I denna studie utmanade SLU-forskare datummärkningen för färsk

Mjölkningsrutinerna påverkar tankmjölkens mikroflora
Mjölkens innehåll av mikroorganismer, den s.k. mikrofloran eller mikrobiotan, är en viktig faktor vid produktionen av ost av god kvalitet. För lagrade ostar är tankmjölkens innehåll av vissa

Havre ökar andelen omättade fettsyror i mjölken
Vilka fettsyror som ingår i mjölkfettet kan ha betydelse för mjölkkonsumentens hälsa. Fettsyrasammansättningen påverkas delvis av kornas foderstat, där korn och havre är vanliga ingredienser.

Akvakulturens möjligheter och utmaningar
Säg ”jordbruk” och alla får en bild av vad du pratar om. Men säg ”vattenbruk” eller ”akvakultur”, och associationerna blir nog inte lika tydliga. Akvakultur har stor potential att växa, eftersom vår

Framtiden för kött
Vi människor är de enda djuren i världen som medvetet väljer mellan om vi ska äta kött eller inte. Att kött är näringsrik föda som våra kroppar är väl anpassade för är bortom diskussion. Men en rad

HalloweenOchPumpa
Pumporna och halloween både lyser upp och kittlar fantasin när höstmörkret rullar in. Traditionen är relativt ny i Sverige så högtidens mat är inte det vanliga sill, knäckebröd och snaps utan snarare

Fågelsång
Ljud av fågelkvitter i livsmedelsbutikernas grönsaksavdelning får män, men inte kvinnor, att köpa mer ekologiska morötter. En undersökning visade att fågelkvitter i butikens grönsaksavdelning

SLU och SGI samarbetar för en giftfri miljö
För att bedöma vilken risk ett förorenat område utgör behövs detaljerade, platsspecifika riskbedömningar, men effektiva undersökningsmetoder saknas. Sedan 2010 samarbetar SLU och SGI för att stärka

Transportproteiners betydelse för mjölkens kvalitet
Transportproteiner är viktiga för utsöndring av vitaminer, fettsyror och andra nödvändiga ämnen till mjölken då den bildas i juvret, men fungerar även som transportörer av icke önskvärda kemiska