Trädgård

Senast ändrad: 14 mars 2024

Professionell trädgårdsodling i Sverige är odling både på fält och i växthus. Här får du lära dig mer om trädgårdsodling och vad det finns för möjligheter till jobb.

Trädgårdsodling i Sverige

Professionell trädgårdsodling i Sverige

Professionell (yrkesmässig) trädgårdsodling i Sverige är odling både på fält och i växthus. Växterna som odlas kan vara till mat (livsmedel) eller till prydnad (prydnadsväxter). Det är många olika slags växter som odlas; grönsaker, bär, frukt och blommor. Jämfört med jordbruksväxter har trädgårdsväxterna ett högre värde per yta. De behövs stor kunskap och stora investeringar. Odlingen styrs ofta i detalj och vaktas noga.  Ofta skördar och packar man för hand. Samtidigt behövs avancerad teknik både i växthus och på fält.

Flera av växterna äts färska efter skörd, utan bearbetas. Växter som bearbetas i livsmedelsindustrin är exempelvis gurka, gröna ärter, bruna bönor, svarta vinbär, äpple och potatis.

Trädgårdsodling är en liten del av svensk åkermark, men odlingen är mycket intensiv (mycket pengar och arbete i förhållande ytan). Potatis och ärter är de växter som tar störst yta. Tulpaner och andra blommor eller sallat och kryddor i kruka är exempel på odling med ännu högre värde.

Produktionen sker både ute på fält och i växthus.

Det svenska klimatet och möjligheterna att utnyttja ljuset påverkar vad man kan odla på fält. Med växthus och andra former av skydd och val av bra odlingsplatser, ökar möjligheterna att odla fler sorters växter och odla under en längre del av året. I växthus kan man odla växter med produktion året och andra växter som man odlar en viss årstid.

Grönsaker i svenska växthusföretag

Grönsaker som odlas i svenska växthusföretag är mest gurka, tomat, kryddor, sallat och melon. Bär som odlas är mest jordgubbar och hallon. Man odlar mer grönsaker än bär i växthus.

Grönsaker som odlas utomhus på fält

Grönsaker på fält är exempelvis morot, lök, vitkål, rödbeta, dill, blomkål, broccoli, purjolök, spenat, palsternacka, kålrot, gurka, olika sallater och blad. Andra exempel är bönor, grön-röd- brysselkål, jordärtskockor, pepparrot, persilja, pumpa, rabarber, selleri, sparris, squash.

Frukt och bär som odlas utomhus på fält

Äpplen är störst i svensk fruktodling, men även päron, plommon och körsbär odlas utomhus. Av bär odlas mest jordgubbar men det odlas även hallon och svarta vinbär. Andra bär som odlas är blåbär, havtorn, nypon och vin.

Prydnadsväxter

I växthus odlas krukväxter, blomsterlök och växter för utplantering. En del blommor som exempelvis pelargon, julstjärna, hyacint och amaryllis har tydlig koppling till en årstid, medan blommor som begonia och våreld med flera säljs hela året. Tulpaner är viktiga och år 2011 skördades över 150 miljoner tulpaner mellan jul och påsk i tillsammans ca 100 företag. Urvalet av växter för utplantering är stort.

Plantskoleväxter

Många olika växter odlas i plantskola. Exempel på viktiga växter är träd, buskar och blommor.

Trädgårdsnäringen

Professionell odling av trädgårdsväxter görs i både små och stora företag. Större företag odlar större mängder. Ca 10 % av alla företag som odlar i växthus har över 50 % av den totala ytan i växthus och ca 20 % av alla företag som odlar på friland har cirka 80 % av den totala ytan utomhus. Antalet företag minskar och företagen blir större och större.  Det finns samtidigt också små företag som mest odlar för den lokala marknaden. Det är fler företag inom odling utomhus än inom odling i växthus. Ungefär 12 % av företagen odlar i växthus. Ungefär 90 % av antalet företag är inriktade på odling av ätliga produkter.

De flesta företag är familjeföretag. En stor del av produktionsvolymerna kommer från specialiserade, stora företag.  Tulpaner, krukväxter, tomater, gurka och kryddor odlas nästan bara i specialiserade växthus. En del odlade grönsaker kommer från specialiserade företag, men kan även odlas tillsammans med vanligt lantbruk. Även äppelodlingar är vanligen specialföretag som bara odlar äpplen. Men ibland odlar vanliga lantbruksföretag även frukt. Det finns även specialiserade plantskolor (En plantskola eller handelsträdgård är en odling av fleråriga växter, oftast träd, buskar och blommor), men oftast köper de in svenska och importerade växter som tillägg till sin egen odling.

Trädgårdsprodukter

I professionell trädgårdsodling odlas växter till mat eller prydnad. Det finns många olika sorters odling; grönsaker, bär, frukt, plantskola, krukväxter, växter till utplantering och blommor. 

Grönsaker som odlas i svenska växthus är mest gurka, tomat, kryddor, sallat och melon. Bär som odlas är mest jordgubbar och en del hallon. Det är mer grönsaker än bär som odlas i växthus. Grönsaker som odlas utomhus (på fält) är exempelvis morot, lök, vitkål, rödbeta, dill, blomkål, broccoli, purjolök, spenat, palsternacka, kålrot, gurka, olika sallater och blad. Andra exempel är bönor, grön-röd- brysselkål, jordärtskockor, pepparrot, persilja, pumpa, rabarber, selleri, sparris, squash.

Äpplen är störst i svensk fruktodling, men även päron, plommon och körsbär odlas utomhus. Av bär odlas mest jordgubbar men det odlas även hallon och svarta vinbär. Andra bär som odlas är blåbär, havtorn, nypon och vin.

I växthus odlas krukväxter, blomsterlök och växter för utplantering. En del blommor som exempelvis pelargon, julstjärna, hyacint och amaryllis har tydlig koppling till en årstid, medan blommor som begonia och våreld med flera säljs hela året.

Tulpaner är viktiga och år 2011 skördades över 150 miljoner tulpaner mellan jul och påsk i totalt ca 100 företag.

Ekologiskt

Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar med forskning, utbildning och kommunikation om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. Här hittar du faktablad om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.

Utbildning inom trädgårdsodling

Det här avsnittet handlar om vad det finns för olika möjligheter till utbildning som kan leda till jobb inom trädgårdsodling.

Naturbruksgymnasium

För dig som är intresserad av djur, lantbruk, trädgård och skog finns naturbruksgymnasier. Du får teoretisk och praktisk kunskap. Efter avslutat program får du en yrkesexamen. Du kan också välja kurser som gör att du kan fortsätta att studera på universitetet. Det finns fyra olika sorters naturbruksgymnasier; djur, skog, lantbruk, trädgård.

  • Djur; möjlighet till jobb med t.ex hundar, djurskötare inom lantbruk, som djurvårdare eller hästskötare.
  • Lantbruk; möjlighet till jobb med t.ex. landsbygdstjänster, lantbruk med maskiner, djur eller växtodling.
  • Skog; möjlighet till jobb med t.ex. jakt och viltvård, skogsmaskinförare eller skogsvårdare.
  • Trädgård; ger möjlighet till jobb med t.ex. att sköta parker, trädgårdar eller växthus.

Naturbrukgymnasierna har även vuxenutbildning.

Universitet och högskola

På universitet och högskolor kan du ta kandidatexamen (3 års utbildning) eller mastersexamen (5 års utbildning). Vill du kan du sedan forska. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har över 25 utbildningsprogram som leder fram till yrken i de gröna näringarna. Gröna utbildningar finns även på landets övriga universitet och högskolor. Exempel på universitetsutbildning inom trädgårdsodling är; Hortonom, Landskapsarkitekt, LandskapsingenjörEkonomi - hållbar utveckling, Trädgårdsingenjör design, Trädgårdsingenjör odling.

 

Yrkeshögskola och folkhögskola

Det finns även många utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola. Folkhögskolan vänder sig till alla vuxna över 18 år som vill studera. Yrkeshögskolans utbildningar drivs i nära samarbete med arbetslivet. De ger bra möjlighet till jobb!

Studiebesök, praktik och jobb

Det här avsnittet är främst tänkt som stöd till studiebesök och praktik som man kan göra inom till exempel en SFI-utbildning. Du kan också läsa igenom det för information.

Filmer om jobb inom trädgårdsodling:

Trädgårdsmästare:

Parkarbetare:


Kontaktinformation